Noutati legislative privind pacientul cu accident vascular

I. Terapia cu toxina botulinica

In evolutia sa, un accident vascular constituit prezinta initial o scadere a tonusului muscular, iar la doua-patru saptamani dezvolta o crestere a acestui tonus, muschii devenind spastici.

Cresterea exagerata a tonusului muscular trebuie combatuta prin orice mijloace terapeutice, altfel va fi afectata functionalitatea membrului respectiv, iar dizabilitatea pacientului se va accentua.

Tratamentul cu toxina botulinica este aprobat in Romania de mai muti ani pentru combaterea spasticitatii atat pentru membrul superior cat si pentru cel inferior. Terapia si-a dovedit utilitatea in timp prin injectari seriate la minim trei luni pe musculatura spastica. Se poate aplica la orice tip de musculatura spastica, fie ca este posttraumatica cerebrala sau la nivelul coloanei vertebrale, fie din nastere sau post encefalopatie, cu conditia ca pacientul sa fie cooperant si constient. Tratamentul cu toxina botulinica injectata in muschii spastici nu beneficia de gratuitate pana anul acesta.

Incepand cu iunie 2018 pacientii cu accident vascular cu dovada computer tomografica cerebrala a accidentului vascular beneficiaza de terapia gratuita cu toxina botulinica pentru membrul superior spastic. Conditia de gratuitate este asigurata doar prin internare de tip spitalizare de zi si doar pentru muschii spastici ai membrul superior. Pacientii vor fi evaluati pentru a se stabili gradul de spasticitate si eligibilitatea pentru tratament. Terapia se administreaza prin ghidaj ecografic musculoscheletal sau cu control prin electrostimulare.

II. Prescrierea de dispozitive medicale

  1. O alta noutate legislativa vizeaza dispozitivele medicale, si anume: fotoliul rulant cu antrenare manuala beneficia de gratuitate pana in iulie 2018, iar din iulie se percepe o coplata de 200 Ron din partea pacientului, plata facandu-se la ridicare dispozitivului.
  2. Din iunie 2018 prescrierea de dispozitive medicale de tip catetere urinare nu se mai poate realiza de catre medicul de reabilitare medicala, ci doar de catre neurolog si cu avizul urologului inainte de prescriptie. Se mentine gratuitatea pentru aceste dispozitive.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!