Incidenta AVC-urilor ia amploare la nivel mondial

Aproape un milion de accidente vasculare cerebrale se inregistreaza anual in Europa, studiile fiind raportate la o populatie de 500 de milioane de locuitori.

Conform ultimei raportari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii au fost inregistrate in intreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 5 milioane dintre acesti pacienti decedeaza, iar alte 5 milioane raman cu diverse grade de dizabilitate permanent, relateaza DCNews.

Tara noastra  este plasata, potrivit ultimelor statistici, in primele trei tari europene in ceea ce priveste incidenta crescuta a bolilor cerebrovasculare, precum si mortalitatea de cauza cerebrovasculara. Datele clinice raportate, privind rata de supravietuire dupa un AVC la 7 ani de la debutul bolii sunt ingrijoratoare: 16% dintre pacienti sunt institutionalizati, 20% necesita asistenta la mers, 31% necesita asistenta zilnica, iar 71% au capacitatea de lucru afectata.

Specialistii considera ca, recuperarea functiilor senzitivo-senzoriale, a functiilor motorii si cognitive continua in grade variabile de timp, saptamani sau luni, dupa debutul unui AVC, constituind o noua fereastra terapeutica extrem de promitatoare.

„Recuperarea pacientilor este heterogena si este dependenta de mai multi factori, cel mai important fiind severitatea deficitului initial. Alti factori importanti in recuperare sunt tipul de AVC, localizarea si dimensiunea leziunii ischemice, varsta pacientului, prezenta comorbiditatilor si tratamentul de recanalizare arteriala”, spune prof.dr.Dafin Muresanu, confom sursei mentionate.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!