Cum se trateaza AVC-ul?

In primul rand trebuie subliniat faptul ca numai medicul specialist neurolog poate stabili tratamentul in cazul unui accident vascular cerebral, dupa ce a fost pus diagnosticul de certitudine si pacientul este intr-o unitate spitaliceasca.

Accident vascular ischemic

Pacientului i se pot administra tratamente care sa ajute la restabilirea circulatiei sanguine si care sa dizolve cheagurile de sange.

Exista o terapie specifica numita tromboliza care se face in primele 4 ore de la declansarea AVC ischemic, de aceea rapiditatea cu care pacientul ajunge la spital este esentiala. Scopul acestui tratament consta in limitarea zonei de creier afectata. Atentie! Trebuie sa retinem ca acest tip de tratament se poate efectua in mai putin de 4 ore de la debutul AVC-ului, in caz contrar in loc sa ajute, el poate dauna sanatatii bolnavului.

De asemenea, medicul poate recomanda si un tratament cu anticoagulante, rolul acestora fiind acela de a opri coagularea in exces a sangelui. Atentie! Anticoagulantele nu se vor utiliza decat in cazul accidentului vascular ischemic, deoarece in cazul celui hemoragic acestea pot face ca hemoragia sa fie si mai severa.

Accident vascular hemoragic 

De cele mai multe ori, dupa efectuarea investigatiilor specifice care sa arate sursa hemoragiei, pacientul va fi supus unui tratament de natura chirurgicala care are ca obiectiv controlarea hemoragiei acutale si prevenirea altora care se pot produce in viitor. 

Tratament pentru prevenirea unui alt AVC

Sunt cazuri in care unui pacient care a suferit un AVC dar care nu a lasat urmari in plan fizic si psihic sa-i fie prescris un tratament de intretinere care are ca scop si prevenirea aparitiei altui AVC. Concret, acest tratament are ca obiectiv controlarea unor factori de risc precum tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut al colesterolului sau diabetul zaharat.

Iata la ce trebuie sa ai grija:

  • Tensiunea arteriala sa fie verificata cu regularitate.
  • Glicemia trebuie controlata cat mai des.
  • Colesterolul sanguin sa fie monitorizat frecvent.
  • Trebuie tratata si hipercoesterolemia, initial prin modificarea stilului de viata, ulterior, daca este cazul, medicul poate sa prescrie si tratament medicamentos. 
  • Este de preferat sa se renunte la fumat, precum si limitarea consumului de alcool.
  • Sa fie tratate eventualele tulburari respiratorii ale somnului – apneea obstructiva.
  • Dieta trebuie sa fie alcatuita din fructe, legume, peste, sa aiba un continut scazut de sare si de grasimi staurate. Excluse din meniu alimentele fast-food si produsele de patiserie.
  • Pacientii supraponderali este indicat sa scada in greutate.

Nu uita! Daca toate aceste lucruri sunt respectate poate avea loc o diminuare semnificativa a riscului de producere a unui AVC ischemic.

Intreaba medicul despre tratamentul AVC!