O zi cu mult soare…

Mama Elena, cum ii spuneau oamenii din sat, e o femeie simpla, care a stiut ca lucrul muncit de ea, este cel de care se va bucura in viata, si ca tot ce vine fara munca, este fara durata. Apucase sa mearga la scoala 8 clase, apoi ramasese la munca de acasa. Se maritase de tanara, avea doi copii mari, care plecasera de casa parinteasca de la tara. Aveau casa lor la oras si familiile lor acum.

Mama Elena avea 3 nepoti de la ei, care erau mangaierea ei, veneau des la ea, iar vacantele le petreceau mereu acasa la tara. Doar ca acum copii nu se mai joaca in batatura cum stia ea, acum fiecare avea calculatorul lui, telefonul lui. Joaca acum era mai mult in casa. Dar erau copii buni si o ajutau si la treburile de prin curte.

Vara asta fusese foarte cald, iar mama Elena nu se mai oprea cu treburile, mereu era ceva de facut. Copii erau in casa, era prea cald de stat afara. O sunase si baiatul cel mare de la oras sa o roage sa mai lase treburile si sa se mai odihneasca si in casa, mai ales pe caldura de afara. Se anuntase canicula.

Dar mama Elena nu intelegea ca nu mai e tanara. Asa ca a continuat sa trebaluiasca prin caldura cea mare, doar mai facuse asta si alta data si nu se intamplase nimic.

Avea multe de facut, se apropia Sf. Maria si avea multa lume care venea la masa, totul trebuia sa fie curat si pregatit.

Seara se linistise cu toate si se asezase in pat destul de obosita. Avea impresia ca nu se misca prea bine, ca e cam ametita, dar a pus totul pe oboseala.

Dimineata a venit pe nerasuflate, iar mama Elena nu s-a trezit ca de obicei, nepotii se trezisera mai devreme si au plecat la bucatarie sa o caute, dar nu era acolo. Apoi au mers la ea in camera, unde inca dormea. Au trezit-o, dar mama Elena nu se putea da jos din pat din cauza ametelii.

Copii au sunat repede la parinti, care au trimis o vecina sa vada ce se petrece, dar cum starea nu se imbunatatea au hotarat sa cheme salvarea.

Mama Elena a ajuns la spitalul de neurologie, unde a fost internata. A fost investigata si s-a descoperit ca facuse un mic accident vascular intr-o anumita zona ceea ce ii produsese aceste ameteli, dar de fapt avea si tulburari de echilibru, nu putea sta in picioare.

Mama Elena se stia cu hipertensiune, pentru care iti lua tratamentul corect, chiar si regimul il pastra, nu manca gras, era un pacient cuminte. Doar ca munca era cel mai important lucru pentru ea, iar ziua in care a stat mult in soare a modificat starea ei si a fost cauza care a determinat aparitia accidentului vascular.

A stat internata cam o saptamana la neurologie, apoi a urmat un program de recuperare de vreo doua saptamani, starea ei fiind mult mai buna.

A plecat acasa multumita ca totul a fost bine, dar acasa nu mai insemna pentru moment acasa la tara, a ramas un timp la copii.

In toamna a venit la control, totul era aproape normal, nu mai avea nici o modificare de echilibru, putea sa mearga singura.

Explicatie:

Nu toate accidentele vasculare se soldeaza cu un deficit motor al unei jumatati de corp, unele sunt cu pierderea echilibrului, depinde de zona afectata de la nivel cerebral. Cazul de fata este un exemplu de afectare a unui teritoriu responsabil de mentinerea echilibrului. Desi pacienta era hipertensiva si isi lua corect tratamentul, expunerea prelungita la soare modifica reologia, vascozitatea sangelui, modifica calibrul vascular si poate creste riscul aparitiei unui accident vascular, ceea ce s-a petrecut in cazul de fata. Situatia ar fi putut fi mult mai grava daca pacienta nu ar fi avut tratament anterior pentru hipertensiune, sau nu urma indicatiile medicale primite. Este important la pacientii cardiaci sa evite expunerile prelungite la soare, sa se hidrateze corect in aceasta perioada.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!