Studiu: Lipsa de somn are asupra creierului efectul consumului excesiv de alcool

Lipsa de somn, un factor care favorizeaza aparitia AVC-ul,  impiedica celulele cerebrale sa comunice in mod corespunzator, acest lucru afectand si felul in care oamenii percep lumea din jurul lor, conform unui studiu publicat in The Telegraph.

Cercetarea, care poate avea implicatii serioase in ceea ce priveste conducerii autovehiculelor in conditii de oboseala, demonstreaza ca anumite zone ale creierului se ”opresc” pentru a se odihni, chiar daca o persoana este inca treaza.

In urma scanarii creierelor persoanelor private de somn, oameni de stiinta de la Universitatea UCLA din California, au constatat ca oboseala intrerupe comunicarea intre celulele creierului si previne codificarea amintirilor in mod corespunzator.

De asemenea, aceasta poate fi si o cauza de pierderi temporare ale memoriei si scaderea capacitatii vizuale.

”Privarea corpului de somn le fura de asemenea neuronilor capacitatea de a functiona corespunzator. Astfel, se ajunge la lacune cognitive in ceea ce priveste modul in care percepem lumea din jurul nostru si cum reactionam la aceasta. Totusi, nu exista standarde legale sau medicale pentru identificarea soferilor foarte obositi aflati in trafic asa cum exista pentru cei cu alcoolemie ridicata”, a declarat medicul Itzhak Fried, profesor de neurochirurgie la UCLA, citata de sursa mentionata.

Studiul a evidentiat si ca in zonele in care neuronii actionau mai lent, undele cerebrale prezentau la randul lor o incetinire a activitatii, acest lucru sugerand ca zona respectiva incerca sa doarma.

Studii anterioare au identificat asocieri intre lipsa de somn si cresterea riscului de depresie, AVC, obezitate, diabet sau infarct.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!