Durerea postaccident vascular cerebral

Cu toate ca umarul hemiplegic reprezinta cea mai frecventa localizare a durerii dupa accident vascular cerebral- AVC, durerea poate aparea si in alte regiuni ale corpului.

Sindromul dureros regional complex reprezinta cauza cea mai frecventa de durere, care poate afecta atat umarul, dar si alte regiuni ale corpului.

O alta cauza a durerii poate fi osificarea heterotopica, depunerile de structure calcficate, forma extrem de rara dar, poate afecta articulatii mari de la nivelul hemicorpului paretic, de obicei la pacientii care prezinta leziuni traumatice coexistente.

Evolutia artrozelor poate fi, de asemenea, accelerata atunci cand biomecanica normala este afectata de catre paralizie. Astfel pot sa fie intensificate durile de la nivelul articulatiilor membrelor inferioare de partea paralizata.

Durerea centrala post AVC, destul de frecventa, si uneori greu de tratat, este caracterizata prin durere constanta sau intermitenta, localizata in zone ale corpului ce prezinta anomalii sensitive, adica tulburari ale sensibilitatii pornind de la accentuarea acesteia, pana la usoara diminuare, sau raspuns aberant la anumiti stimuli normali. Acesta durere nu are un suport al unei suferinte a partii paralizate, cauza este la nivelul creierului, cauzele sunt intricate, cee ace face ca tratamentul sa fie destul de complex si de lunga durata.

Durerea poate debuta pe un interval de timp variind de la o saptamana pana la cativa ani dupa AVC, in majoritatea cazurilor durerea aparand in decursul primelor 6 luni. Ea poate fi descrisa ca arsura, durere continua sau ca senzatie de sfasiere. Schimbarile de temperatura, atingerea, miscarea sau emotiile negative pot agrava durerea, in timp ce repausul reduce intensitatea durerii.

De obicei durerea apare in toata jumatatea corpului paralizata dar uneori se poate manifesta, localizat, doar la un membru, mana sau picior.

Durerea poate aparea odata cu accidentul vascular la jumatate dintre pacienti. Pe masura ce hemiplegia se accentueaza, durerea scade dar va creste din nou pe masura ce se reiau miscarile in zona paralizata. De asemenea se inregistreaza si tulburari de sensibilitate pe partea afectata mai ales la stimulii termici. Durerea este atat de suparatoare incat il poate afecta pana la depresie

Din pacate vindecarea este rara, iar pacientii trebuie preveniti in legatura cu aceasta.  Analgezicele obisnuite si opiaceele nu sunt prea eficiente in aceste cazuri. Un rezultat bun se obtine cu amitriptilina sau in caz de intoleranta la aceasta cu nortriptilina sau imipramina. Benefica este si asocierea unui anticonvulsivant, mai ales daca durerea are caracterul de “sulita” sau “pumnal”. Alte masuri terapeutice care dau rezultate bune sunt electrostimularea nervoasa transcutanata, cu curenti de joasa frecventa si fizioterapia.

One thought on “Durerea postaccident vascular cerebral

  1. Buna ziua , daca am facut un posibil avc si nu am mers la spital e grav ? Am avut dureri groaznice de cap si dificultati la mers dezichilibru , si ameteli de cap , in urma cu ceva timp am avut o paralizie in zona gurii nu am putut misca cam vreo 20min , mie mie frica de operatie se poate si cu tratament medicamentuos? Acum mi-am mai revenit dupa 4luni doar ca mai am ameteli si tensiune si nu pot dormi noaptea …astept un raspuns cu ce trebuie sa fac ? Am sa merg sa fac un tomograf cu contrast sa stiu exact ce am patit..de firea mea is mai rezistent la boala poate de aceea nu ma doborat asa grav..

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!