Daca parintii au facut Accident cerebral Vascular si eu voi face AVC?

Accidentul vascular cerebral NU este o boala genetica prin urmare daca in familie au fost  rude de gradul I (mama, tata, frati surori,( sotul nu este ruda de gradul I) ) ce au avut un episod de accident vascular cerebral asta nu inseamna ca sigur vei face si tu AVC.

Putem vorbi insa de predispozitie genetica in legatura cu factorii de risc ce duc la aparitia evenimentelor vasculare.

Factori de risc genetici sunt:

  1. Hipertensiunea arteriala – aceasta este o boala cronica ce determina o presiune mai mare decat normalul asupra peretilor arteriali. Aceasta boala poate fi ereditara si favorizata de factori vasculari, stari emotionale puternice, regim hipercaloric, hiperlipidic, aport excesiv de sare in alimentatie.
  2. Diabetul zaharat – este o boala cronica manifestata prin o concentratie crescuta a glucozei in sange. Netratata corespunzator aceasta poate afecta vasele de sange, nervii si alte organe.
  3. Hipercolesterolemie – este un nivel crescut al lipidelor.
  4. Obezitatea – este crestere anormala a greutatii corporale
  5. Ateroscleroza – este ingustarea spatiului arterial prin placi de colesterol pe peretii vaselor de sange prin urmare scade fluxul sanguin. Acest fenomen este intalnit la toate persoanele, dar la anumite persoane este mai accentuat.

Prezenta unui factor de risc genetic trebuie sa ne faca sa ne gandim si la posibilitate prezentei altor factori de risc, deoarece factorii de risc sunt strans legati intre ei.

Exemplu: hipertensiunii arteriale poate fi determinata de prezenta aterosclerozei, hipercolesterolemiei;

Daca acestia sunt prezenti dar trebuie sa stim ca ei pot fi influentabili printr-un stil de viata sanatos, prin consulturi si efectuarea de analize de sange periodice.

Exista si factori de risc ce nu sunt genetici si pot fi evitati pentru a preveni un eveniment vascular: fumatul, sedentarismul,consumul excesiv de acool sau droguri, evitarea folosirii produselor cu estrogeni.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!