Consumul de fructe cu coaja lemnoasa contribuie la scaderea riscului de boli cardiovasculare si AVC

Persoanele care consuma in mod regulat o varietate de fructe cu coaja lemnoasa, precum nucile, ar avea un risc mai mic de aparitie a afectiunilor cardiovasculare in comparatie cu cele care mananca rar sau niciodata astfel de alimente, potrivit unui studiu publicat in ”American College of Cardiology”, informeaza AFP.

In cadrul studiului, cercetatorii au examinat dosarele medicale, stilul de viata si obiceiurile alimentare a peste 210.000 de lucratori din domeniul sanitar care nu fusesera diagnosticati cu cancer, boli de inima si care nu suferisera un accident vascular cerebral, informeaza Agerpres.

Pe parcursul unei perioade de monitorizare care a durat 20 de ani, peste 14.000 dintre acestia au dezvoltat o patologie cardiovasculara, dintre care 8.390 o boala coronariana si 5.910 un accident vascular cerebral (AVC).

Spre deosebire de participantii la studiu care mancau rareori sau niciodata fructe cu coaja lemnoasa, cei care consumau o portie de 28 de grame de cel putin cinci ori pe saptamana prezentau un risc cu 14% mai mic de boli cardiovasculare si aveau o probabilitate cu 20% mai redusa de a dezvolta o boala coronariana, a conchis studiul.

”Consumul unei varietati de fructe cu coaja lemnoasa, cel putin de cateva ori pe saptamana, este benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a subliniat Shilpa Bhupathiraju, nutritionista in cadrul Facultatii de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard University (Massachusetts), autoarea principala a cercetarii, potrivit surselor mentionate.

Cerectarea a analizat diferite categorii de fructe cu coaja lemnoasa si sugereaza ca persoanele care mananca nuci cel putin o data pe saptamana are un risc de boli cardiovasculare cu 19%, pe cel de boli coronariene cu 21%, asta  comparativ cu cei care nu consuma niciodata astfel de alimente.

Consumul a doua portii de arahide pe saptamana este asociat cu o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare si cu 15% a posibilitatii aparitiei unor boli coronariene.

Doua sau mai multe portii saptamanale de fructe cu coaja lemnoasa precum migdalele, fisticul si nucile cajou ar reduce riscul bolilor cardiovascular cu 15% si cu 23% pe cel de boala coronariana, se mai arata in cercetarea mentionata.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!