Despre expunerea la frig si riscul de AVC

Pe parcursul unui studiu realizat de cercetatorii germani s-a constatat ca frigul are tendinta sa favorizeze aparitia cheagurilor care pot bloca rapid canalele ce iriga creierul.

Rezultatele acestei cercetarii publicate in Journal européen d’Epidémiologie, mai arata ca frigul poate duce la ingustarea vaselor sanguine si la cresterea presiunii arteriale, factori care sporesc semnificativ riscul unui AVC.

Asadar, frigul afecteaza oamenii sanatosi, dar mai ales pacientii care au suferit deja un AVC si care trebuie sa urmeze o serie de sfaturi oferite de specialisti.

“Una din urmarile unui AVC este asa-numita spasticitate, care apare in partea de corp afectata, predominent la membrul superior sau inferior. Se caracterizeaza printr-o contractura cu rigiditate a muschiului care nu mai poate fi controlat de creier din cauza leziunilor produse acolo de accidentul vascular cerebral. La expunerea la frig performanta musculara scade la oamenii sanatosi si chiar si la sportivii bine antrenati, cu atat mai mult scade la cei care au o hemipareza post AVC. Din acest motiv aceasta categorie de pacienti trebuie sa evite expunerile bruste, repetate sau prelungite la temperaturi scazute. Mai trebuie luate in considerare si reactiile vasculare care se produc in organism la expunerea la frig, care pot favoriza repetarea unui accident vascular”, ne-a declarat conf.univ. dr. Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala.

In sectiunea “Povestile Pacientilor” de pe postavc.ro,  puteti citi experienta traita de o persoana care a avut un AVC la venirea iernii si a frigului (AICI).

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!