Cat de traumatizant este sistemul de sanatate din Romania pentru pacienti

Multi pacientii care au de-a face cu sistemul de sanatate din Romania au nevoie de ajutorul unui psiholog dupa ce au stat mai multe luni pe o lista de asteptare pentru o interventie chirurgicala sau au fost purtati din spital in spital, fara un diagnostic exact, relateaza Digi24.

Din pacate, in tara noastra, rolul psihologului in tratamentul bolilor este aproape inexistent, iar asta in conditiile in care in spitalele de la noi, pacientii traiesc drame din cauza bolii sau a incertitudinii unui diagnostic.

“Usor, usor, daca nu se adreseaza unor cabinete de psihoterapie se duc catre depresie. Mai sunt si clienti care vin si sunt diagnosticati cu tulburare de soc post traumatic pentru ca in spital au trait o experienta, nu le-a fost explicata, mai ales in cazurile in care se intervine la ortopedie, in cazurile chirurgicale, care implica un lucru asupra propriului nostru corp. Undeva la 20, 25% din clientii care intra in cabinet vin cu aceste traume din spitale. Nu numai pacientii, din pacate, vin si apartinatorii lor, pentru ca se simt frustrati, nu stiu cum sa-i ajute.
Este o crestere a lor si, din pacate, vin si cu furii asociate actului medical, furie pe ei, ca nu au fost in stare sa-si gaseasca cel mai bun doctor, furie pe apartinatori, ca nu i-au dus la doctorul care trebuie, furie pe sistemul medical.”, a declarat psihoterapeutul Cosmin Badea pentru Digi24.

In Romania sunt 567 de spitale si 950 de psihologi. Asta inseamna un psiholog, maximum doi intr-un spital. Dar, exista si spitale unde nu este nici macar unul.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!