Zeci de mii de romani sufera anual un AVC

Peste 60.000 de romani sufera anual de un AVC, cifra care plaseaza tara noastra in primele cinci locuri la incidenta acestei boli in Europa. Mai mult de jumatate din acestia mor din aceasta cauza, spun specialistii.

In continuare, o problema o reprezinta numarul insuficient  de centre Stroke, unde pacientul poate beneficia de interventie rapida pana la ingrijire post accident.

„Dupa un AVC, pacientul este practic imobilizat. Cei mai multi devin dependenti in proportie de 100% de ajutorul celorlalti. 90% din ei nu se refac sau se refac partial. Bolnavii au nevoie de un kinetoterapeut, de psiholog si de psihiatru. Din acest motiv, centrele de recuperare in care s-ar afla acestia sunt solutia cea mai buna. Din pacate, la noi in tara, numarul acestora, raportat la numarul de bolnavi care au nevoie, este foarte mic“, spune Bogdan Oprea, medic neurolog, potrivit Cotidianul.ro.

De altfel, si medicul Adrian Bighea, presedintele presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala, spune ca in tarile civilizate o asistenta medicala petrece cateva ore pe zi in familia unui pacient reintors acasa dupa un AVC, ceea ce inseamna un mare ajutor in privinta ingrijirilor persoanelor cu AVC.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!