Studiu: In unele cazuri, interventia in cazul unui AVC ischemic se poate face pana in 24 de ore

Interventia de urgenta in primele sase ore de la producerea unui AVC ischemic este foarte importanta pentru a diminua cat mai mult posibil consecintele asupra starii de sanatate pe termen lung.

Cu toate acestea, un studiu  publicat in anul 2017 arata ca eliminarea unui cheag de sange este posibila si in intervalul de pana la 24 de ore de la debutul accidentului vascular cerebral.

In prezent, in cazul unui AVC ischemic se recomanda extragerea cheagului de sange in sase ore de la producere, dar in unele cazuri ar fi posibila prelungirea pana la 24 de ore a acestei interventii, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medecine.

Studiul DAWN a fost efectuat pe 206 persoane cu AVC, sosite la spital intre 6 si 24 de ore dupa accidentul vascular cerebral. O parte dintre aceste persoane au fost supuse unui tratament medical clasic si in cazul celorlalti pacienti s-a efectuat trombectomie (tratament chirurgical care vizeaza extragerea unui trombus – cheag de sange). Pentru 48,6% dintre persoanele din a doua grupa, zilele urmatoare AVC-ului s-au caracterizat prin reducerea handicapului. Aceste persoane au putut sa-si recupereze autonomia dupa 90 de zile de la tratament. O cifra care ajuns doar la 13,1% in cazul pacientilor care au beneficiat de tratamentul conventional, fara trombectomie, arata studiul preluat si de pourquoidocteur.

Mai multe amanunte despre AVC, factori de risc si simptome, AICI.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!