Studiu: Anticoagulantele previn AVC-ul

Un studiu realizat de oamenii de stiinta americani sugereaza ca patru din cinci pacienţi cu accident vascular cerebral, care au avut antecedente de tulburări de ritm cardiac, nu au primit niciun medicament pentru subţierea sîngelui sau nu au luat o doză suficientă pentru a putea preveni eficient AVC-ul înainte de a avea loc.

Studiul american s-a axat pe mai mult de 94.000 de pacienţi cu AVC cu fibrilaţie atrială (bătăi rapide neregulate, care pot duce la AVC, insuficienţă cardiacă şi oboseală cronică), scrie doctorexpres.ro

Înainte de a suferi un AVC, doar 16% dintre aceşti pacienţi cu fibrilaţie atrială au luat doze adecvate de anticoagulante care prelungesc timpul necesar pentru formarea cheagurilor în singe.

„Pacienţii cu fibrilaţie atrială care nu iau anticoagulante sau care iau anticoagulante inadecvate prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral. Chiar şi în cazurile rare, în care terapia anticoagulantă nu a reuşit să prevină un AVC, pacienţii care au luat anticoagulante mai noi sau warfarină au prezentat un risc de AVC sever cu 35 pînă la 44% mai mic, probabilitatea de deces a fost cu 21-25% mai mică, iar şansele de a funcţiona independent după AVC au fost cu 40-50% mai mari “,  a spus autorul principal al studiului, dr. Ying Xian, cercetător neurolog la Duke University Medical Center din Durham, Carolina de Nord, conform Reuters.
Fibrilaţia atrială creste riscul de AVC

În fibrilaţia atrială, impulsurile electrice din camerele superioare ale inimii sînt haotice, determinînd acea parte a muşchiului inimii să tremure, mai degrabă decît să se contracte normal. Ca urmare, sîngele nu se mişcă la fel de bine spre camerele inferioare ale inimii. Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri care pot ajunge apoi în artere. Pacienţii cu fibrilaţie atrială au de pînă la şapte ori mai multe şanse de a suferi un AVC decît cei fără această tulburare. Fibrilaţia atrială face ca un AVC să fie de pînă la cinci ori mai probabil şi reprezintă cauza a pînă la 15% din totalul cazurilor de AVC ischemic.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!