Risc crescut de repetare a unui AVC la scurt timp dupa primul

Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau accident ischemic tranzitor (AIT) au un risc crescut de accidente vasculare ulterioare, respectiv repetarea un alt AVC, infarctul miocardic si chiar decesul.


Datele statistice arata ca, una din opt persoane care a suferit un AIT risca sa dezvolte in urmatoare saptamana un AVC, iar acesta este unul din principale motive pentru care este obligatoriu ca pacientii aflati in aceasta situatie sa beneficieze, alaturi de investigarea rapida a cauzelor si de tratamentul adecvat, si de preventie primara sau secundara prompta.

Cifrele sunt ingrijoratoare : o persoana care a supravietuit unui AVC are 33% sanse sa mai sufere inca un eveniment de acest gen daca nu este supravegheat de catre un specialist, relateaza site-ul csid.ro.

Potrivit sursei mentionate, Romania ocupa locul 3 in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, atat la incidenta AVC cat si la mortalitatea secundara bolilor cerebrovasculare.

Dar, ceea ce este mai ingrijorator este faptul ca incidenta AVC a crescut in randul categoriei de varsta sub 30 de ani.

Potribit datelor oficiale, peste 31% din numarul total de pacienti cu AVC au varsta cuprinsa intre 20-64 de ani, comparativ cu 25% in perioada anilor 90.

In Romania, rata mortalitatii de cauza cerebrovasculara la persoanele peste 65 ani este de 1276 pacienti/100.000 locuitori, comparativ cu alte tari europene unde aceasta este mai mica de 300 pacienti/100.000 locuitori.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!