PREVENŢIA ESCARELOR DE DECUBIT DUPĂ UN AVC

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este prima barieră de protecţie. Pielea mai intervine și în: reglarea termică, metabolism, comunicare, deține receptori pentru diferite senzaţii (durere, rece, cald, vibraţii).

Escara de decubit (de presiune) este o leziune a tegumentului care apare datorită unei presiuni de lungă durată pe anumite zone ale pielii şi pe ţesuturile de sub piele. Presiunea în acest caz este întotdeauna din afara corpului şi nu interior.

Presiunea scade circulaţia sângelui în zona respectivă şi duce la distrucţia țesuturilor. În apariția escarelor, pe lângă presiune sunt foarte importante şi alte forţe, cum ar fi cele de forfecare şi de fricţiune.

Escarele de decubit se formează de cele mai multe ori pe suprafeţele de presiune ale proeminenţelor osoase.

Escarele de decubit se clasifică în 4 grade, în funcţie de profunzimea leziunii şi de gradul de distrucţie a ţesuturilor. Există persoane care au un risc crescut de a dezvolta escare (factori de risc):

  • imobilizarea prelungită, nu doar în pat ci chiar și dacă stau în șezut în scaun cu rotile
  • nutriţia precară
  • pierderea bruscă în greutate
  • obezitatea
  • diabetul zaharat
  • incontinenţa (incapacitatea de a ţine urina şi/sau scaunul)
  • cei care au tulburări de sensibilitate (nu simt durerea)

 

Când trebuie verificată pielea unui pacient ?

Ori de câte ori un pacient este imobilizat la pat mai mult de 24 de ore există riscul de a dezvolta escare. Verificarea se va face de cel puţin 2 ori pe zi în mod sistematic și când pacientul este transferat, se efectuează manoperele de igienă, toaletă, este îmbracat. Asiguraţi-vă că aveţi luminozitate bună când examinaţi suprafeţele tegumentare!!

 

Când ar trebui să ne gândim că un pacient poate dezvolta escare?

Dacă o zonă de piele devine mai roşie, iar presiunea cu degetul pe acea zonă nu duce la înălbirea trecătoare a zonei respective. De asemenea, dacă zona respectivă este mai caldă şi de obicei este ușor ieșită în relief.

 

Care sunt zonele în care pot să apară?

De cele mai multe ori escarele apar: în zona occipitală (zona posterioară a capului, unde vine în contact cu perna), urechile, umerii, coatele, osul fundului (regiunea sacrată), fundul, călcâiele.

 

Prevenţia escarelor:

Trebuie să şitiţi că la un bolnav grav cu AVC care este imobilizat la pat nu există nici o metodă garantată care să ducă la eliminarea riscului de a dezvolta escare, dar acest risc se poate diminua foarte mult prin măsuri nemedicamentoase.

În mod normal pielea trebuie să fie uscată, dar nu crăpată şi nicidecum transpirată sau umedă (de exemplu de la secreții sau urină).

Dieta echilibrată și hidratarea corectă sunt elemente de bază pentru a menține troficitatea normală a pielii.

Pacientul trebuie să-și schimbe frecvent poziția. Dacă nu poate, atunci trebuie asistat. Aceste repoziționări nu trebuie să fie foarte ample, este suficient să fie schimbat punctul de sprijin. Schimbările de poziție trebuie să respecte un orar, se recomandă schimbarea poziției la 2 ore.

Pacientul care a stat mult în pat trebuie ”obișnuit” din nou cu poziția de șezut. Nu va sta de la început în șezut mult timp, ci doar câteva minute, apoi va fi culcat din nou.

Se pot folosi diferite obiecte pentru a menține poziția în pat – de exemplu dacă pacientul este culcat pe spate, așezarea unor perne sub gambe va ridica picioarele și câlcâiul nu mai vine în contact cu salteaua.

Se poate folosi o saltea antiescară. Aceasta ajută mult în prevenirea escarelor pentru că distribuie forța de presiune în mod egal. Este foarte important, însă, să fie folosită corect. Citiți întotdeauna instrucțiunile care sunt anexate.

Dacă apare o leziune care seamănă cu cele descrise mai sus (o pată de culoare roșie, uneori mai caldă, care nu dispare dacă este ușor apăsată cu degetul) trebuie să anunțați medicul D-voastră.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!