Presedintele CMR face un apel ferm la respectarea drepturilor tuturor pacientilor

Confidentialitatea datelor de sanatate ale tuturor pacientilor este un drept fundamental, consfintit de legile nationale si europene, transmite Colegiul Medicilor din Romania.

Din pacate, in ultimul timp,  asistam la expunerea in spatiul public a unor elemente de diagnostic ale unor pacienti. Constatam astfel cum, persoane publice sau private incalca dreptul  fundamental al pacientilor, respectiv, dreptul la confidentialitate, arata sursa mentionata, confom careia “Colegiul Medicilor din Romania este aparatorul de drept si firesc al intereselor pacientilor.”.

“De aceea, facem un apel ferm la respectarea drepturilor tuturor pacientilor romani, indiferent de diagnostic si de contextul in care se afla bolnavul, a spus presedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, potrivit unui comunicat de presa.

Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003

Art. 21. – Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.

Art. 22. -Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.

Art. 23. – In cazul in care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati in tratamentul pacientului, acordarea consimtamantului nu mai este obligatorie.

Pacientul are acces la datele medicale personale.

Art. 25.
(1) Orice amestec in viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor in care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate si numai cu consimtamantul pacientului.

(2) Sunt considerate exceptii cazurile in care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!