Poluarea cauzeaza 25% din totalul deceselor provocate de AVC

Aproximativ 7 milioane de persoane mor in fiecare an din cauza expunerii la aer poluat, potrivit unor estimari realizate de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), informeaza DPA.

Un raport al OMS arata ca poluarea ambientala a cauzat 4,2 milioane de decese in 2016, in timp ce poluarea aerului din gospodarii, provocata de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii si carburanti poluanti, a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese in aceeasi perioada,.
Cifrele corespund numarului de decese inregistrate cu ajutorul unui studiu precedent, publicat in urma cu doi ani.

Peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc in tarile cu venituri mici si medii, in principal cele din Asia si Africa, urmate de tarile cu venituri mici si medii din regiunea aflata in estul Marii Mediterane, Europa si cele doua Americi, se arata in raportul dat publiciitatii de OMS.

„Poluarea aerului ne ameninta pe toti, insa persoanele cele mai sarace si cele mai marginalizate se confrunta cu partea cea mai grea a acestei poveri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, citat de Agerpres.

OMS considera ca poluarea aerului este un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile, cauzand, potrivit estimarilor, aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulti provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale ( AVC) , 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice si 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!