Persoanele care au suferit un AVC, pot avea o viata mai buna prin arta

Persoanele care au supravietuit in urma unui AVC si care au inclinatii spre arta, au o calitate a vietii mai buna decat cei care nu au aceasta deschidere.

Un studiu realizat la Universitatea Tor Vergata din Roma a aratat ca pacientii care au suferit un AVC, interesati de pictura, muzica sau de teatru, au reusit sa dea un sens modificarilor pe care un accident vascular cerebral (AVC) le-a adus in viata lor.

Aceasta cercetare a analizat 192 de persoane care au suferit un AVC, cu varsta medie de 70 de ani, dintre care 105 interesati de arta.

Fata de cei care nu avea deschidere spre aceste activitati, persoanele orientate spre arta au avut aprecieri mai bune privind viata lor la capitole precum capacitate de a merge, nivel de energie, memorie sau calm.

De asemenea, ei s-au aratat mai putin anxiosi si depresivi si s-a constatat ca au comunicat mai bine cu cei din jur.

„Pacientii din grupul «artistic» au prezentat semne clinice similare celor din grupul «nonartistic», dar o calitate a vietii mai buna. Rezultatele sugereaza faptul ca arta poate provoca schimbari la nivel cerebral , pe termen lung, care favorizeaza adaptarea atunci cand lucrurile nu mai merg bine“, a declarat dr. Ercole Vellone, asistent profesor la Scoala de Nursing a Universitatii Tor Vergata, potrivit Adevarul.

Terapia prin arta din ultimii ani poate completa si schema de tratament pentru pacientii cu afectiuni neurologice.

Aceasta include meloterapia, dansurile clasice sau pictura. De asemenea, unele persoane pot pune in practica hobby-uri precum gatitul, confectionarea de bijuterii sau olaritul.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!