Genu recurvatum la pacientul cu accident vascular cerebral-AVC

Autor: Medic rezident Catalin Bostina

Principalul obiectiv in recuperarea pacientului cu AVC este asigurarea unei independente fata de alte persoane cu sau fara utilizarea unor dispositive auxiliare.

Una dintre complicatiile aparute in evolutia pacientului cu AVC este Genu Recurvatum, ceea ce insemna indoirea anormala a genunchiului in spate datorata slabirii musculaturii pe de o parte (musculature care produce flexia – indoirea articulatiilor) si cresterea tonusului muscularii pe de alta parte (musculature extensoare – cea care intinde articulatiile).

 Este consecinta nerespectarii si lipsei de continuitate a programului recuperator stabilit sau, mai rau, inceperii intarziate a acestui program. Pacientul acuza durere si instabilitate, ingreunand mai mult tratamentul de recuperare. De asemenea afecteaza si increderea pacientului in obtinerea obiectivului propus, incetinind recuperarea.

 

 

 Netratarea aceastei conditii duce la afectarea articulatiei cu mentinera durerii si instabilitatii genunchiului, afectand calitatea vietii deja greu incercata a pacientului cu AVC.

 Ca prima etapa de corectare a aliniamentului defectuos al genunchiului se recomanda ortezarea articulara prin repunerea articulatiei genunchiului intr-o pozitie normala. Pentru acest tip de afectiune se prefera o orteza cu blocaj in spatele genunchiului pentru a bloca recurvatumul, adica indoirea exagerata in spate a genunchiului.

 

Dupa stabilizarea genunchiului in pozitie normala, trebuie avut in consideratie ca si restul articulatiilor s-au adaptat acestei situatii, drept urmare trebuie stabilit un program de recuperare care sa cuprinda proceduri fizicale cu stimularea musculaturii paralizate, combaterea durerii, asociat cu un program de kinetoterapie pentru tot membrul inferior.

 In concluzie: la fel ca in orice afectiune este mai usor sa previi decat sa tratezi, astfel ca fiecare pacient trebuie informat asupra riscurilor aparitiei complicatiilor in lipsa unui tratatment de recuperare precoce si sustinut.

One thought on “Genu recurvatum la pacientul cu accident vascular cerebral-AVC

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!