Fibrilatia atriala trebuie sa fie o prioritate in sanatate

Povara accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala in Romania anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce si de management modern al fibrilatiei atriale, precum si acces la tratament anticoagulant eficient.

“Fibrilatia Atriala e o afectiune care apare din ce in ce mai frecvent. Practic, stim ca unul din patru romani cu varsta peste 55 de ani are fibrilatie atriala, dar din pacate nu toti stiu. Asa ca orice simptom, cum ar fi palpitatiile, senzatia de ameteala, senzatia generala de rau asociata cu un puls neregulat trebuie sa ne faca sa ne gandim ca poate avem fibrilatia atriala si sa mergem sa ne consulte un doctor.

Apare, apoi, problema tratamentului, iar aici, tratamentul trebuie sa previna formarea de cheaguri in interiorul inimii, fiindca fibrilatia atriala, prin stagnarea sangelui in inima tocmai aceasta complicatie o determina: formarea de cheaguri si accidentul vascular cerebral prin plecarea cheagului din inima si obstrurarea unei artere la nivelul creierului”, ne-a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Fibrilatia atriala creste riscul de accident vascular cerebral de circa 5 ori si este responsabila de circa 1/3 dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice.

Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor solicita actiuni din partea autoritatilor din sanatate si sustinere din partea decidentilor politici pentru reducerea numarului de decese si dizabilitati severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!