Dupa un AVC se impune schimbarea stilului de viata

Alimentatia

Atunci cand vine vorba de alimentatia unui pacinet care a suferit deja un AVC, in primul rand  trebuie evitate consumul de bauturi alcoolice, consumul de alimente cu continut mari de grasimi sau de alimente sarate.

De asemenea, specialistii mai atrag atentia si asupra produselor semipreparate, la condimentele gen „Vegeta“ sau chiar la unele lichide care au un continut crescut de sare.

De exemplu, apa minerala are un continut crescut de sodiu si nu face bine pacientilor cu HTA, mai ales celor care au facut deja un accident ischemic cerebral.

Fumatul

Nicotina contribuie la dezvoltarea aterosclerozei si la aparitia hipertensiunii arteriale. Fumatul este principalul factor de risc modificabil pentru AVC. Riscul fumatorilor de a avea AVC este de 2-4 ori mai mare decat riscul nefumatorilor. In cazul unui fumator inrait, dupa ce renunta la fumat, riscul AVC scade, ajungand pana la normal (egal cu riscul populatiei nefumatoare).

Sedentarismul si obezitatea – activitatea fizica practicata regulat, in functie de varsta si de conditiile fizice ale fiecarei persoane ajuta la mentinerea unei greutati optime, imbunatateste circulatia sangelui, scade tensiunea arteriala, creste colesterolul „bun“ si scade colesterolul „rau“, precizeaza prof. dr. Cristian Dinu Popescu, conform Ziarul de Iasi.

Controale medicale

„Un pacient cu un avc ischemic in istoric trebuie sa faca periodic o serie de controale si analize simple: masurarea tensiunii arteriale (lunar la cabinetul medicului de familie), determinarea nivelului de colesterol din sange si al glicemiei – macar o data la sase luni. Este recomandabil sa se faca periodic si constant aceste verificari, mai ales daca persoana in cauza are si factori de risc nemodificabili (varsta inaintata, antecedente personale si familiale de AVC, accident ischemic tranzitor sau infarct miocardic). Este importanta cunoasterea valorilor acestor parametri, pentru a putea fi tinuti sub control“, a mai declarat prof. dr. Cristian Dinu Popescu, citat de Ziarul de Iasi.

www.ziaruldeiasi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!