Ar putea oxigenoterapia sa reduca efectele devastatoare ale AVC-ului?

Finantata de Uniunea Europeana, o noua cercetare internationala numita PROOF va investiga daca oxigenoterapia in flux crescut ar putea reduce efectele AVC-ului ischemic.

Ce este AVC-ul ischemic?

Atacul vascular cerebral ischemic inseamna ca din anumite motive, brusc, un vas de sange al creierului se ingusteaza sau se infunda complet cu cheaguri. Astfel, zona creierului irigata de vasul in cauza nu se mai hraneste si nu se mai oxigeneaza corespunzator, celulele nervoase din zona afectata murind pe rand (ischemia cerebrala).

Cu cat creierul este privat mai mult timp de oxigen, cu atat efectele si consecintele sunt mai grave.

Cum va functiona cercetarea PROOF?

Incepand cu luna februarie 2017, la Clinica universitara Tübingen (Germania) si in alte 11 clinici din opt tari europene, studiul PROOF va testa daca pot fi diminuate consecintele unui AVC, prin aplicarea rapida de terapie cu oxigen in flux crescut noilor pacienti.

Oxigenoterapia este simpla si are costuri reduse. Dupa diagnosticarea cu atac vascular cerebral ischemic, pacientul va purta o masca prin care va inhala oxigen pur la un debit de 40 litri pe minut. Aceasta metoda va mentine nivelul oxigenului in sange la valoarea maxima.

Scopul este stabilizarea si salvarea tesutului cerebral din jurul zonei afectate – tesut amenintat de lipsa oxigenului, dar care nu este inca mort. Acest tratament va fi aplicat pana in momentul in care cheagul de sange este indepartat si circulatia sangelui este restabilita.

Ce ar putea sa insemne PROOF pentru pacientii cu AVC?

PROOF este primul studiu care investigheaza amanuntit oxigenoterapia la pacientii cu AVC. Daca va dovedi ca tesutul cerebral poate fi salvat astfel, ar putea avea beneficii importante pentru pacientii care nu au in apropiere o clinica specializata in tratamentul atacului vascular cerebral si care au timpii de acces mai lungi la ingrijiri de urgenta.

Sursa: Stroke Alliance for Europe

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!