Doi romani au inventat un dispozitiv care va ajuta persoanele paralizate

Un dispozitiv care ajuta persoanele paralizate sa isi miste mainile ar putea fi folosit si de pacienti din Romania. Este vorba de o casca si de un sistem de electrozi prin care gandurile sunt transformate in impulsuri electrice.

Mainile paralizate ale unui pacient care a suferit un atac vascular cerebral (AVC) se misca cu ajutorul stimularii electrice. Odata conectat la casca speciala, creierul pacientului este scanat de calculator.

Apoi, pacientul trebuie pur si simplu sa-si imagineze miscarea mainilor. Ceea ce activeaza o serie de neuroni. Semnalele lor sunt preluate de calculator si astfel se produce electrostimularea, iar mana se misca.

„Invatam in calculator pe baza semnalelor EEG cum anume incearca el sa isi imagineze miscarea si in functie de asta facem o harta a creierului. Apoi utilizam aceasta harta pentru a-l ajuta sa miste mainele, oricare dintre ele cu puterea mintii”, a explicat profesorul universitar Marian Poboroniuc  conform Digi24

Un tanar care a testat dispozitivul a explicat cum a fost prima data cand a testat echipamentul inovativ denumit RecoveriX.

L-am testat, prima oara a trebui sa ma gandesc, trebuie sa-mi fac imaginea mainii drepte sau mainii stangi si in momentul in care ma gandesc la mana drepta imi activeaza mana dreapta electrozii care sunt pe muschi si fac exact ceea ce gandesc fara sa controlez eu”, a explicat Dragos Sardaru, conform Digi24.

Acest sistem fost inventat de doi cercetatori din Iasi, iar finantarea a fost asigurata de o firma din Austria care a investit doua milioane jumatate de euro in cercetare.

In prezent, echipamentul este testat in 30 de spitale din Europa, iar cei doi inventatori vor sa introduca sistemul si in Romania.

„Eu fiind medic pe recuperare medicala ma intereseaza foarte mult recuperarea pacientilor cu accidente vasculare cerebrale si pare a fi un pas spre viitor”, a mai explicat unul dintre cerecetatori

Tot cu ajutorul castii cu electrozi, dar folosind si alte softuri, cei doi profesori invearca acum sa gaseasca un canal de comunicare cu creierul unui om aflat in coma.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!