Despre incontinenta urinara la pacientii care au suferit un AVC

Aparitia incontinentei urinare este un lucru secundar des intalnit la pacientii care au suferit un AVC.  De altfel, specialistii cred ca acesta este chiar un indicator al gravitatii accidentului, pentru ca studii in domeniu au aratat ca supravietuitorii care nu au incontinenta in primele zile dupa AVC au o rata de supravieturile mai mare.

Incontinenta afecteaza negativ nu doar pacientii, dar si ingrijitorii sau membri familiei care au grija de persoana care a suferit accidnetul. Nu de putine ori, acest aspect cantareste mult in decizia familiei de a interna persoana afectata intr-un centru specializat de ingrijiri.

Incontinenta la pacientii cu AVC poate fi de mai multe feluri:

– incontinenta pe timpul noptii

– incontinenta functionala este atunci cand persoana  cu mobilitatea scazuta nu poate ajunge fizic la toaleta sau nu se poate dezbraca fara ajutor.

– incontinenta neurogenica apara atunci cand accidentul vascular afecteaza partea creierului care controleaza vezica urinara.

– incontinenta de urgenta apare in situatia cand pacientul simte nevoia de a urina brusc, fara avertizare si timp suficient de a ajunge la toaleta;

Imediat dupa accident vascular cerebral si dupa ce pacientul este stabilizat, personalul medical ii va monta acestuia  o sonda urinara pentru o perioada de timp.

Dupa ce se va indeparta sondala indicatia medicului curant, pacientul si apartinatorii pot recurge la cateva metode prin care se poate controla incontinenta:

– imunatatirea mobilitatii prin exercitii de kineto si fizioterapie

– stabilirea unui program de mers la toaleta la fiecare ora, daca este necesar ( pe timpul zilei)

– dezvoltarea si imbunatatirea abilitatilor de comunicare cu persoana in cauza, pentru ca aceasta sa poata anunta cand are nevoie sa mearga la toaleta. In cazul celor care nu pot vorbi, este necesara o forma alternativa, poate un obiect care face zgomot (clopotel, alarma, etc) prin care sa isi anunte nevoile.

– limitarea consumului de lichide incepand cu orele serii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!