De ce creste riscul de infarct si AVC cand ne enervam?

Enervarea sau accesele de furie sunt mai periculoase pentru sanatate decat am crede. Nu degeaba ne tot avertizeaza doctorii sa ne pastram cumpatul.

Oamenii de stiinta de la Harvad au realizat o analiza care a relevant ca in primele doua ore dupa un acces de furie, pericolul de infarct si accident vascular cerebral (AVC) creste considerabil.

“Cred ca cea mai buna explicatie se refera la modificarile tensiunii arteriale in momentele de furie sau de enervare. La un subiect care are deja valori crescute ale tensiunii arteriale, o crestere suplimentara in momentul de enervare, eventual asociata cu o tulburare de ritm cardiac poate creste si riscul pentru AVC. Evitarea acestei situatii presupune evitarea situatiilor stresante, controlul tensiunii arteriale, tratamentul tulburarilor de ritm cardiac si atunci cand e cazul ajutorul psihiatrului sau a psihologului”, a declarat  conf.univ. dr. Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala.

De altfel, cercetarile oamenilor de stiinta dau descoperit o legatura si intre depresie si AVC. Depresia  post AVC, insa, este altceva si este un fenomen destul de frecvent in randul pacientilor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!