Cum poate fi prevenit AVC-ul cauzat de fibrilatia atriala

Aproape dintre pacientii cu accidente vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala mor in primul an si peste 2/3 raman cu invaliditati majore. Fara tratament preventiv anticoagulant, in fiecare an, 1 din 20 de pacienti cu fibrilatie atriala va face accident vascular cerebral.

“Cum putem sa prevenim?! Sigur nu prin aspirina. Aspirina nu functioneaza. Din start spun acest lucru ca sa fie clar. Deci, trebuie sa luam tratament anticoagulant. Avem doua optiuni: fie antivitaminele K, fie tratamentul anticoagulant mai nou, format din celelalte medicamente, care trebuie luat permament si care trebui foarte bine controlat de catre medic”, a precizat  prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

“Cand vine vorba de anticoagulante, unii pacienti vor lua in continuare antivitamine K, insa aici apare o alta problema. Ei trebuie sa poata face aceasta analiza, INR, de cate ori este nevoie, fara sa depinda de plafonul de investigatii al Casei de Asigurari, iar asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca in zonele rurale, accesul la un laborator este destul de complicat. Pentru anticoagulantele relativ noi, este nevoie ca acestea sa fie introduse in lista de medicamente compensate, pentru ca sunt mult prea scumpe pentru pacientul de rand”, a declarat si dr. Rodica Tanasescu, vicepresedintele Societatatii Nationale de Medicina Familiei.

Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor solicita actiuni din partea autoritatilor din sanatate si sustinere din partea decidentilor politici pentru reducerea numarului de decese si dizabilitati severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!