Facilitati legale pentru pacientii cu accident vascular cerebral

Este stiut ca un accident vascular cerebral (AVC) determina un anumit grad de invaliditate. Este insa mai putin cunoscut faptul ca pacientii cu AVC beneficiaza de anumite drepturi legale, avand dreptul la o serie de dispozitive medicale gratuite in functie de dizabilitatea restanta dupa AVC.

  1. Certificat de handicap

Pacientul care a suferit un AVC are dreptul la un asa-numit certificat de handicap. Denumirea este nu numai improprie dar si in contradictie cu o serie de tratate internationale emise de Organizatia Mondiala a Sanatatii prin care termenul de handicap este interzis, fiind inlocuit cu termenul de dizabilitate. Aceste tratate au fost semnate si asumate de Romania cu multi ani in urma dar neaplicate de Ministerul Muncii.

Certificatul de handicap se obtine printr-o comisie de evaluare la centrele de handicap judetene. Fiecare comisie are un protocol propriu de acordare a certificatului de handicap. Apartinatorul legal se adreseaza secretariatului acestei comisii de unde primeste un formular cu actele necesare pentru evaluare si este programat pentru evaluare la comisie. Daca pacientul nu este deplasabil, starea lui nu permite acest lucru si medicul curant precizeaza acest aspect in referat, comisia trebuie sa se deplaseze la domiciliul sau pentru evaluare la o data stabilita de comun accord.

Odata obtinut, certificatul de handicap ii ofera pacientului cu AVC drepturile persoanelor incadrate in handicap, in functie de gradul de handicap, cu sau fara insotitor.

  1. Ingrijiri la domiciliu

Pacientul cu AVC are dreptul legal de a beneficia de ingrijire la domiciliu in mod gratuit prin relatia sa contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), adica pacientul trebuie sa fie asigurat medical. Ingrijirea la domiciliu se face de firme specializate care au contract cu CAS. Pacientul primeste o recomandare de ingrijiri la domiciliu de la medicul curant de reabilitare medicala sau neurolog fie la externare, fie la prezentarea sa in policlinica cu trimitere de la medicul de familie. Formularul de recomandare este prescris de medic in trei exemplare, doua fiind inmanate pacientului si unul ramanand la medicul prescriptor. Medicul de familie poate si el completa acet formular pe baza biletului de externare din spital sau scrisorii medicale cu diagnostic de AVC si cu recomandari de de ingrijire la domiciliu. Cu aceasta recomandare se va duce in termen de 48 de ore la CAS de unde va fi preluat intr-un program si va fi indrumat sa se adreseze unei firme de ingrijiri la domiciliu. Ingrijirile sunt decontate gratuit de CAS si medicul poate alege pana la 4 tipuri de ingrijiri din Anexa 30 a Normelor de aplicare a Contractului Cadru.

Iata cateva dintre ele:

  • Monitorizarea semnelor vitale (tensiunii arteriala, pulsului, diurezei, etc.)
  • Admistrare de medicatie orala sau injectabila
  • Alimentarea pasiva, pentru bolnavii cu tulburari de deglutitie
  • Manevre terapeutice pentru evitarea complicatiilor vasculare ale membrelor inferioare/escarelor de decubit: mobilizare, masaj, aplicatii medicamentoase, utilizarea colacilor de cauciuc si a rulourilor
  • Ingrijirea escarelor multiple
  • Sondaj vezical, ingrijirea sondei urinare
  • Aplicarea de plosca, bazinet, condom urinar, mijloc ajutator pentru absorbtia urinei (minim doua mijloace ajutatoare pe zi)
  • Evaluarea mobilitatii, a capacitatii de auto-ingrijire, a riscului de aparitie al escarelor sau gradul escarelor, identificarea nevoilor nutritionale, implementarea interventiilor stabilite in planul de ingrijiri si reevaluarea periodica – de catre asistentul medical
  • Kinetoterapie individuala
  • Tehnici de mobilizare si masaj, pansament escare, etc.

Numarul de zile de ingrijire la domiciliu este stabilit de CAS de la luna la luna in functie de fondurile avute la dispozitie.

  1. Dispozitive medicale de ambulatie, de ortezare si de tip urinar

Pacientul cu AVC poate beneficia gratuit in functie de gradul de dizabilitate restant de dispozitive medicale de ambulatie, de orteze pentru membrul superior sau inferior sau de mai multe tipuri de dispozitive urinare in cazul sindromului de vezica neurogena:

  • Fotoliu rulant cu antrenare manuala in mod permanent, cadru de mers, carja cu unul sau trei puncte de spijin.
  • Orteze pentru membrul superior sau inferior
  • Catetere urinare intermitente, condoame urinare, sonda urinara permanenta, saci urinari colectori. Avizul CAS se obtine pentru anul in curs.

Aceste dispozitive medicale sunt prescrise de medicul specialist de reabilitare medicala sau neurolog pe un formular special in trei exemplare, doua fiind inmanate pacientului si unul fiind pastrat de medic. Cu ele si cu cardul de sanatate si dovada de asigurat medical pacientul se va adresa CAS de unde va primi dupa un interval de timp o instiintare prin posta cu numele firmelor de la care le poate ridica.

One thought on “Facilitati legale pentru pacientii cu accident vascular cerebral

  1. Referitor la ingrijirea la domiciliu prin CASS doar 1 ora / zi , maxim 3 luni pe an . Nu mi-a spus nimeni am aflat de la firma paleativa pe care am contactat-o de pe net , avind nevoie de perfuzie la domiciliu . De transportul cu salvarea am aflat de la soferul care ne-a transportat la externare . Nimeni din spital nu ne-a invatat cum sa punem un pampers , cum sa schimbam un cearceaf cu un bolnav imobilizat la pat , cum sa-l spalam , cum sa-i dam de mincare , sau pastilele , apa ……

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!