Beneficiul tratamentului cu Aspirina in preventia Accidentului Vascular Cerebral

Luand in considerare educatia sanitara deficitara in randul populatiei generale, marea majoritate a pacientilor nu se adreseaza cadrelor medicale dupa un Accident Vascular Tranzitor (AIT)*, avand in vedere remiterea simptomatologiei la scurt timp dupa aparitia lor. Post accident vascular tranzitor, riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral major este de 1000 de ori mai mare fata de populatia generala.

Un nou studiu publicat recent in revista „The Lancet” de catre Peter Rothwell si colaboratorii, care include 56000 de persoane, a demonstrat ca administrarea Aspirinei dupa un AIT reduce cu 70-80% riscul si severitatea unei recidive sau instalarea unui accident vascular major in viitorul apropiat.

Concluzia acestui studiu are o implicatie semnificativa medicala multidisciplinara, incurajand administrarea Aspirinei in cazul suspicionarii unui AIT, dar totodata incurajeaza si persoanele care prezinta simptomele specifice acestei boli sa isi autoadministreze o doza de 300 mg Aspirina, pana la primirea unui ajutor de specialitate.

Simptomele unui accident vascular cerebral tranzitor sunt similare accidentului cerebral major incluzand:

  • Amorteli ale mainilor si picioarelor de cele mai multe ori pe o parte a corpului;
  • Dificutati de vorbire sau intelegere;
  • Ameteli;
  • Vedere dubla sau scaderea acuitatii vizuale uni sau bilateral;
  • Simptomatologia de mai sus se remite in maxim 24 de ore de la debut.

*AIT- accident neurologic localizat, cu durata mai mica de 24 ore, de origine ischemica, adica provocat printr-o intrerupere sau diminuare a circulatiei sangvine intr-un vas cerebral;

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!