Tulburarile de somn post-AVC

Un somn bun este un factor important in recuperarea dupa un accident vascular cerebral. Problemele de somn sunt frecvente in randul supravietuitorilor de accident vascular cerebral. Tulburările de somn reprezintă boli care afectează capacitatea de a adormi, de a rămâne adormit, sau de a rămâne în stare de veghe, sau boli care produc comportamente anormale în timpul somnului.

Tulburarea de somn poate fi frustrant, pacientul resimte lipsa somnului prin stare de oboseala si iritabilitate. Tulburarea de somn impreuna cu alti factori de risc pot creste riscul de un alt accident vascular cerebral. Vestea bună e că există lucruri pe care le puteți face pentru a obține din nou un somn bun. Aproximativ 2/3 din tulburarile de somn sunt cauzate de probleme in ventilatia normala a plamanilor. Prin prezenta unei ventilatii pulmonare deficitare somnul este intrerupt de mai multe ori pe parcursul noptii, astfel pacientul poate sa prezinte episoade de somnolenta anormala in timpul zilei, probleme de gandire sau de rezolvare a problemelor.

Cea  mai frecvente tulburare de ventilatie este apneea obstructiva in timpul somnului. Persoanele care prezinta aceasta patologie pot avea pauze de respiratie pana la 10 secunde de mai multe ori in acceasi noapte. Simptomele nu apar in timpul zilei cand persoana este treaza. Simptomele prezente in timpul noptii  includ: sforait puternic, trezirea frecventa in timpul noptii, transpiratie abundenta, insomnie, somn intrerupt.

Problemele cu somnul din timpul noptii pot provoca probleme a doua zi, care pot include: somnolenta pe tot parcursul zilei, probleme de atentie si de concentrare, dureri de cap, oboseala, nivel redus de nergie, depresie, iritabilitate.

 

Diagnosticarea tulburarilor de somn la pacientii postAVC

Pentru a diagnostica în mod oficial problema, medicul dumneavoastră poate efectua un test de somn numit polisomnografie. Acest test este nedureros si se efectueaza intr-un centru special. Tratamentul tulbararii de somn poate varia in fuctie de cauza si gravitate si poate consta dintr-o simpla reducere in greutate, renuntarea la alcool sau evitarea unor medicamente.

Pentru cazurile usoare pana la cele moderate se poate folosi un dispozitv oral special care permite deschiderea cailor respiratorii si imbunatatirea respiratiei. O alta modalitate in tratarea tulbararilor de somn este evitarea pozitiilor care reduc capacitatea de respiratie ( decubit dorsal). Aparatele  numite CPAP (aparate de presiune constanta pozitiva) suflă aer încălzit, umidificat printr-un tub scurt conectat la o masca. Masca trebuie să se potrivească perfect pentru a preveni scurgerea de aer. S-a constat ca persoanele care folosesc aparatele CPAP au un nivel mai ridicat de energie.

  • Aproximativ 20-40% dintre supraviețuitori au „tulburări de circadian” sau tulburări ale ciclului somn-veghe.
  • O altă problemă de dormit frecvent dupa accident vascular cerebral este insomnie, sau dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit pe tot parcursul nopții.

Nu uitați să întrebați medicul dumneavoastră, „Unde sunt eu în călătoria mea de recuperare ?”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!