Studiu: Risc mai mare de cancer dupa AVC

Potrivit unui studiu facut public in cadrul congresului ESMO17, la Madrid, sugereaza ca unii pacienti cu AVC au un risc mai crescut de a face cancer.

„Studii post-mortem au sugerat ca riscul de apariție a cancerului ar putea fi mai mare dupa un accident vascular cerebral, dar nu se stie magnitudinea acestei posibilitați. Studiul nostru este menit sa cerceteze daca aceasta asociere chiar exista si sa identifice factorii de risc”, a precizat dr. Jacobo Rogado, principalul autor al studiului, conform esmo.org.

Cercetatorii au studiat dosarele medicale ale pacienților care s-au prezentat la camera de garda a Spitalului de La Princesa, Madrid, in urma unui AVC, in perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014 (914 persoane).

381 de pacienți au indeplinit criteriile necesare pentru a fi inclusi in studiu si au fost monitorizați timp de 18 luni de la pronunțarea diagnosticului de AVC.

Pe parcursul studiului,  29 dintre acestia au fost diagnosticați cu cancer in timpul, cele mai frecvente cazuri fiind cancer pulmonar, colonar sau la vezica urinara.

Incidența cazurilor de cancer a fost mai ridicata in randul supraviețuitorilor AVC decat in cazul populației generale (4,5%). 45% dintre pacienții bolnavi de cancer au fost diagnosticați la 6 luni de la AVC si in 62% dintre cazuri boala a fost in stadiu avansat sau metastatic.

Printre factorii de risc identificați au fost varsta inaintata (>76 de ani), nivelul ridicat de fibrinogen si nivelul scazut de hemoglobina.

„Am constatat ca incidența cancerului in randul supraviețuitorilor unui AVC a fost de aproximativ doua ori mai mare decat in cazul populației generale. Cand cancerul era diagnosticat, la 6 luni de la AVC, acesta era in general in stadiu avansat. Acest lucru indica faptul ca boala era deja prezenta, dar nu existau simptome”, a explicat dr. Rogado conform esmo.org.

Totusi, sunt si voci in lumea medicala care contesta acest studiu.

De exemplu, dr. Fausto Roila, membru ESMO, considera ca studiul dr. Jacobo Rogado nu este concludent si  atrage atenția asupra lipsei unui grup de control adecvat si asupra diferenței mici intre numarul de cazuri de cancer detectat in randul supraviețuitorilor AVC, in comparație cu populația generala.

El a precizat ca este nevoie de mai multe studii pentru a susține o asociere concreta intre AVC si cancer.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!