Studiu: Infectiile respiratorii si urinare cresc riscul de infarct si AVC

Pacientii care urmeaza un tratament in spital pentru infectii respiratorii sau urinare comune au un risc mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC) dupa terminarea treatamentului, potrivit unui nou studiu, dat publicitatii de Press Association.

Dupa ce au analizat datele a 34.027 persoane care au primit tratament pentru infectii respiratorii sau urinare tipice (la nivelul nasului, gatului, rinichilor sau vezicii), cercetatorii de la Aston University din Birmingham a concluzionat ca, dupa tratarea cu succes a infectiilor, pacientii aveau o probabilitate cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord si cu 150%, de a suferi un accident vascular cerebral, noteaza si Agerpres.

Rezultatele sunt extrase dintr-un studiu in care s-au analizat date colectate timp de 14 ani de la 1,2 milioane de pacienti.

Folosind aceste informatii, cercetatorii au comparat 34.027 de pacienti internati pentru infectii respiratorii si urinare cu persoane de aceeasi varsta si sex dintr-un un grup de control care nu s-au imbolnavit de astfel de infectii.

”Trebuie remarcat faptul ca infectiile par sa reprezinte un risc cel putin la fel de semnificativ, daca nu cumva mai mare, pentru viitoare boli de inima si accidente vasculare ca si factorii de risc bine stabiliti precum hipertensiunea arteriala si diabetul. Desi fusese descoperita o legatura intre inflamatie si arteroscleroza (depunerea de grasimi in peretele intern al arterelor), acesta este cel mai amplu studiu care demonstreaza ca infectiile obisnuite pot fi un factor de risc semnificativ”, a explicat cardiologul Rahul Potluri, expert in cercetarea medicala, citat de sursele mentionate.

Factori precum varsta, genul, etnicitatea, obezitatea si fumatul, cunoscuti pentru potentialul de crestere a riscului in cazul bolilor de inima si accidentelor vasculare, au fost analizati impreuna cu probleme medicale precum colesterolul, hipertensiunea arteriala, diabet, boli de rinichi, insuficienta cardiaca si fibrilatia atriala.

Potrivit studiului, efectele infectiilor sunt de o importanta asemanatoare diabetului, hipertensiunii si colesterolului si mai mari decat in cazul obezitatii.

”Datele noastre sugereaza ca cei care sunt internati in spital pentru tratarea unei infectii respiratorii sau urinare au o probabilitate cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord in perioada urmatoare si sunt expusi unui risc de 2,5 ori mai mare sa sufere un accident vascular cerebral – in comparatie cu pacientii care nu au avut astfel de infectii – si au sanse mai mici sa supravietuiasca unui astfel de episod”, a concluzionat Rahul Potluri conform PA si Agerpres.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!