Studiu: Dupa AVC, creierul imbatraneste cu circa opt ani

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Universitatea din Michigan si publicat in revista de stiinta „Stroke”,  accidentele vasculare cerebrale  ( AVC) la persoanele varstnice duc la o imbatranire prematura a creierului cu echivalentul a opt ani.

Potrivit AFP, studiul s-a realizat pe un esantion de 4.900 de persoane in varsta de 65 de ani si peste, care au suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Oamenii de stiinta au comparat testele cognitive ale acestor persoane intre 1998 (inainte de AVC) si 2012 (dupa AVC), iar rezultatele au aratat ca raspunsurile in cazul testele efectuate dupa un AVC sunt semnificativ mai slabe decat cele realizate inainte de AVC .

S-a constatat, astfel, ca  impactul unui accident vascular cerebral asupra creierului duce la o imbatranire prematura cu echivalentul a opt ani, inclusiv in ceea ce priveste memoria si viteza de gandire, care sunt functiile cele mai afectate.

In cazul producerii unui AVC, exista patru ore si jumatate pentru a actiona. Fiecare minut conteaza dupa primele simptome iar prognosticul pentru o persoana care sufera un AVC depinde de viteza cu care se face managementul acestuia, mai relateaza sursa citata.

Cu cat mai repede se va da primul-ajutor unei persoane care a suferit un AVC creierul sau va fi mai putin deteriorat.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!