Spitalul unde pacientii cu AVC pot pleca acasa dupa doua zile, fara operatie

Spitalul Judetean Timisoara este singurul spital din vestul tarii unde functioneaza o sectie de neuroradiologie interventionala. Medicii specialisti lucreaza atat aici, cat si in strainatate.

Pentru a fi posibile interventiile de aici, a fost nevoie de initiativa unei echipe intregi. Compartimentul de radiologie si neuroradiologie intreventionala a fost deschis in urma cu doar 4 ani. Acesta face parte din sectia de radiolologie al spitalului, departamentul fiind condus de profesorul Florin Barsasteanu. El a fost primul care a dat crezare ideeii de a face o radiologie interventionala in Spitalul Judetean. Medicii care se ocupa de aceste cazuri lucreaza atat in Romania, cat si in Franta.

“Am plecat din Romania in urma cu 5 ani, ca tanar specialist si m-am format, cu o echipa de francezi, la Paris, intr-un spital universitar, alaturi doi medici foarte cunoscuti in Franta. Cei doi s-au remarcat la nivel mondial datorita tratamentelor minim invazive, al anevrismelor sau al malformatilor cerebrale venoase. Malformatiile sunt greu de abordat din punct de vedere neurochirurgical, iar atunci se pot aborda pe cale invaziva, intrand de pe artera femurala si pana in arterele cerebrale, sub control imagistic. Interventia are loc pe masa unui angiograf, care exista deja de 20 de ani. Primele proceduri s-au facut la nivelul cordului. Procedura este una de rutina si in Romania de 25 de ani, iar in Franta de 30 de ani. Interventia neurovasculara este de rutina de doar 10 ani”, spune medicul Cristian Mihalea, citat de publicatia Banatul Azi (www.banatulazi.ro)

Tratamentul are un avantaj extraordinar deoarece este minim invaziv , iar pacientul nu trebuie operat si nici sa i se deschida cutia craniana, in cazul interventilor neurovasculare. Partea practica include introducerea anumitor spire de metal, special create, intr-un anevrism.

”Noi facem aceste proceduri, fara sa deschidem cutia craniana, iar pacientul este externat dupa doua, trei zile. Este o adevarata stiinta. Ai nevoie de doi ani de formare. O procedura de genul acesta dureaza cel putin o ora jumate, doua. Cel mai mult poate sa dureze 8 sau chiar 9 ore, in functie de complexitate. Interventia dureaza atat de mult deoarece anatomia este foarte complicata si trebuie inteleasa. Pentru a intelege anatomia ai nevoie de cel putin o ora jumate, iar apoi sa dai un diagnostic”, adauga Cristian Mihale, medic specialist neuroradiolog interventionist, la Spitalul Judetean Timisoara si spitalul Bicetre din Paris, potrivit ziarului Banatul Azi. (www.banatulazi.ro)

Pe masa angiografului ajung in medie doi pacienti in fiecare zi, iar potrivit doctorilor de aici, in timpul interventiei se asculta muzica pentru a diminua stresul si pentru a crea o liniste ambientala.

In Romania sunt putini medici specialisti in neuroradiologia interventionala. Ei lucreaza in spitale din Iasi, Bucuresti, Targu Mures, Suceava si Timisoara.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!