Risc crescut de AVC in cazul persoanelor cu studii superioare care sufera pierderi de memorie

Persoanele cu probleme de memorie care au o educatie superioara, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Olanda.

Studiul publicat in revista Stroke, arata ca oamenii cu educatie superioara care sufera de pierderi de memorie prezinta un risc cu 39% mai mare de a suferi un atac cerebral decat persoanele cu un nivel mai scazut de educatie.

Oamenii de stiinta cred ca acest lucru ar aparea ca urmare a faptului ca sistemele de aparare timpurie impotriva declinului cognitiv au fost erodate, relateaza si BBC.com.

In cadrul acestui studiu olandez, au fost studiati aproape 9.000 de oameni cu varsta peste 55 de ani, timp de peste 20 de ani.

La inceputul cercetarii, toti cei care au facut parte din esantion erau sanatosi.

Pe parcursul cercetarii, participantii au fost rugati sa raspunda la intrebari legate de eventualele probleme de memorie, folosind un chestionar realizat de cercetatori.

Pana in anul 2012, cercetatorii au inregistrat 1.134 de atacuri cerebrale in randul participantilor la studiu.

Dupa analizarea rezultatelor, cercetatorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au descoperit prezenta unui risc crescut de atac cerebral in randul celor care s-au plans anterior de probleme de memorie, realateaza si Mediafax.

Riscul de atac cerebral a fost si mai mare in randul participantilor care aveau un nivel superior de educatie, definit prin studii universitare si post-universitare.

Potrivit profesorului de neuroepidemiologie la Universitatea Erasmus, Arfan Ikram, educatia este un bun indicator al capacitatii creierului de a lupta impotriva declinului cognitiv, cum este dementa.

Aceasta abilitate, cunoscuta drept rezerva cognitiva, este constituita de obicei in copilarie si in primii ani ai maturitatii si se crede ca protejeaza impotriva deteriorarii cerebrale.

„In cazul oamenilor cu educatie superioara, dureaza mai mult aparitia deteriorarii cerebrale si instalarea dementei. Dar daca aceste persoane incep sa se planga de probleme de memorie, atunci acest mecanism de aparare a disparut”, a declarat Arfan Ikram, conform surselor citate.

Acest studiu sugereaza specialistilor ca in cazul acestor persoane, ca este necesara tinerea sub observatiei.

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!