Orele suplimentare de munca pot creste riscul de AVC

Orele suplimentare peste program pot fi asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC). Asta s-a concluzionat in urma unui studiu amplu, publicat in revista britanica The Lancet si preluat de AFP.


Dupa ce au analizat datele existente in studii efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite si Australia, oamenii de stiinta au descoperit ca peste 55 de ore lucrate pe saptamana sporesc cu 33% riscul de AVC si cu 13% pe cel al unei boli coronariene, fata de o saptamana de lucru de 35-40 de ore.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au monitorizat  timp de aproape 8 ani, atat barbati, cat si femei care nu aveau nicio boala cardiovasculara la inceputul studiului.
Evaluarea s-a facut tinandu-se cont si de alti factori de risc cardiovascular, cum ar fi fumat, consum de alcool sau sedentarism.

“Profesionistii din sanatate ar trebui sa fie constienti de faptul ca programul de lucru prelungit se asociaza cu o crestere semnificativa a riscului de AVC si s-ar putea si de boala coronariana”, a afirmat  Mika Kivimoki, coordonator al studiului, potrivit The Lancet si AFP.
Pana acum era cunoscut deja rolul stresului in cresterea riscului de boli cardiovasculare, insa pana la acest studiu nu s-a analizat exact cum influenteaza munca peste program si riscul de AVC .

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!