Multi dintre cei care sufera un AVC ar putea fi salvati daca ar exista mai multe centre specializate de interventie

Estimarile arata ca 54.000 de oameni mor anual din cauza uni AVC, iar medici specialisti ar putea salva multi dintre acestia, insa le lipsesc tratamentele si aparatura.

In toata tara sunt doar 11 centre de ingrijire si recuperare a bolnavilor care au suferit un AVC, iar autoritatile vorbesc abia acum despre dotarea unitatilor de primiri urgenta, relateaza stirileprotv.ro.

Trombolizaeste o procedura care consta in administrarea unei perfuzii care dureaza o ora. Insa este foarte important sa se faca in cel mai scurt timp de la aparitia primelor semne ale accidentului vascular cerebral.

 “In maximum 4,5 ore sau si mai bine in 3 ore,,cu cat acest interval de timp este mai scurt, cu atat sansa ca tesutul cerebral sa nu fi murit si sa se revitalizeze este mai mare”, afirma prof. dr. Ovidiu Bajenaru, potrivit stirileprotv.ro.

Avantajati sunt cei care se stau in apropierea celor 11 centre specializate in astfel de interventii.

In tot acest timp Bulgaria are de doua ori mai multe astfel de sectii, cu toate ca are jumatate din populatia Romaniei.

Cei din Ministerul Sanatatii spun ca impreuna cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta lucreaza la diverse protocoale, astfel incat la inceputul anului viitor sa fie functionale 43 de de centre in toata tara, mai relateaza sursa mentionata.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!