Monitorizarea EKG la domiciliu ar putea preveni AVC-ul

Pacientii care isi monitorizeaza tensiunea acasa, au sanse de diagnosticare precoce a fibrilatiei atrile. Asta inseamna, implicit, reducerea riscul de AVC.

Se stie deja ca FA (fibrilatia atriala) este responsabila pentru o treime din totalul AVC-urilor.

Dar, in peste 25% dintre cazuri, FA nu este descoperita decat dupa un AVC, asta pentru ca pacientul nu manifesta simptome evidente.

„Accientele vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala sunt mai severe si au o rata a mortalitatii mai mare decat celelalte. Dovezile arata ca identificarea FA inainte sa apara simptome si tratarea pacientilor cu anticoagulante orale si alte terapii pot reduce drastic riscul de AVC, dizabilitate si moarte”, a declarat prof. Julian Halcox, cercetator sef in cadrul studiului REHEARSE-AF, prezentat in cadrul ESCCongress.

In cadrul acestui studiu s-a urmarit confirmarea sau infirmarea oportunitatii ca pacientii sa-si faca EKG-ul la domiciliu, in speranta ca FA va fi descoperita din timp.

In esantionul de cercetare au fost inclusi 1.003 participanti de peste 65 de ani, cu risc de AVC, care nu se aflau sub tratament cu anticoagulante, niciodata diagnosticati cu FA. Pacientii au fost impartiti in doua grupuri: grupul de interventie si cel de control.

S-a constatat, dupa un an de studiu, ca 19 pacienti din grupul de interventie au fost diagnosticati cu FA , iar 5 pacienti din grupul de control au primit acelasi diagnostic.

Astfel, autorii studiului au apreciat ca monitorizarea EKG efectuata la domiciliu poate reduce riscul de AVC prin diagnostic precoce si tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!