Frigul sporeste riscul de AVC

Un studiu realizat de cercetatori germani arata ca frigul ar provoca cresterea cu pana la 30% a riscului de accident vascular cerebral (AVC).

Rezultatele  acestei cercetarii publicate in Journal européen d’Epidémiologie,  arat ca o scaderea temperaturii determina cresterea semnificativa a spitalizarilor pentru afectiuni cardiovasculare.

Pentru a intelege influenta frigului asupra sanatatii pacientilor, un grup de oameni de stiinta si medici  germani au examinat 1.700 de persoane din orasul Jena.

Au analizat starea lor de sanatate cu buletinele meteorologice realizate cu trei zile inaintea spitalizarii fiecarui bolnav, pentru a intelege daca  exista o legatura intre cele doua aspect.

Potrivit metronwes.fr, ei au ajuns la concluzia ca nu este nevoie de o scadere vertiginoasa a temperaturilor exterioare, ci de cel mult 2,9 grade Celsius, pentru cresterea riscului de AVC cu 11% in primele doua zile dupa racire.

De asemenea, s-a constatat ca in cazul pacientilor care au deja un risc ( ex: cei cu colesterolul marit sau fumatorii ) riscul creste chiar si pana la 30%.

Pe parcursul studiulul,  cercetatorii au constatat ca frigul are tendinta sa sa favorizeze aparitia cheagurilor, care pot pot bloca rapid canalele care iriga creierul.

De asemenea, s-a mai constat ca frigul poate duce la ingustarea vaselor sanguine si la cresterea presiunii arteriale, factori periculosi, care sporesc semnificativ inca odata riscul unui AVC.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!