Cinci lucruri esentiale de stiut de catre pacientii ce au suferit un AVC

Sa reduci riscurile, sau episoadele de AVC se pot repeta

Persoanele care au suferit in trecut de un AVC au un risc crescut de a repeta episodul, daca nu urmeaza un tratament corespunzator. Asigurati-va ca urmati o dieta sanatoasa, urmati constant un plan de exercitii, urmati tratamentul conform schemei propuse de medicul dumneavoastra pentru a preveni pe cat posibil un al doilea AVC.

Recuperarea este influentata de mai multi factori

Programul de recuperare si evolutia fiecarui pacient in perioada urmatoare dupa un AVC depinde de o serie de factori,cum ar fi starea de sanatate a pacientului anterior AVC, motivatia pacientului, suportul pe care acesta il primeste din partea familiei si nu in ultimul rand, si probabil cel mai important, ce parte a creierului a fost afecatata. Astfel, pentru ca fiecare AVC este unic si fiecare supravietuitor este individual, este foarte important ca acesta sa nu isi compare evolutia cu a altora, pentru a evita demotivatia.

Perioada de reabilitare

Perioada cea mai prielnica si mai rapida de recuperare este in primele 3 pana la 6 luni de la accident, desi sunt si pacienti ce continua sa se recupereze cu o evolutie clar vizibila si in primul si al doilea an post AVC. In orice moment se mai poate interveni terapeutic prin tehnici de reabilitare.

Nu ignora caderile

Desi acestea sunt frecvente in randul pacientilor cu un AVC in antecedente, daca acestea provoaca durere, vanatai sau sangerare, este recomandat a apela la medicul care se ocupa de dumneavoastra. Toate aceste episoade, chiar daca nu provoaca leziuni sau traumatisme, daca se intampla de mai mult de 2 ori in 6 luni, trebuie consultat doctorul care se ocupa de programul dumneavoastra de recuperare.

Depresia constituie un obstacol in reabilitarea post AVC

Aceasta suferinta este una comuna in randul pacientilor cu AVC, cu un procent de 30-50% din supravietuitorii in curs de reabilitare, in fazele timpurii sau mai tarziu. Depresia afecteaza major motivatia pacientului de a continua planul de recuperare si schema de tratament, de aceea este foarte important ca de la primele semne ale depresiei sa consultati un medic specialist pentru a actiona in consecinta.

One thought on “Cinci lucruri esentiale de stiut de catre pacientii ce au suferit un AVC

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!