Centrele de recuperare post AVC din Romania sunt prea putine in comparatie cu numarul pacientilor

Zeci de mii de romani sufera anual de un accident vascular cerebral ( AVC), cifra care plaseaza tara noastra in primele cinci locuri la incidenta acestei boli.

Mai mult de jumatate din acestia mor din aceasta cauza, spun specialistii.

La toata aceasta statistica sumbra se adauga si numarul prea mic de centre de ingrijire si recuperare a bolnavilor din tara noastra.

“Dupa un AVC, pacientul este practic imobilizat. Cei mai multi devin dependenti in proportie de 100% de ajutorul celorlalti. 90% din ei nu se refac sau se refac partial. Bolnavii au nevoie de un kinetoterapeut, de psiholog si de psihiatru. Din acest motiv, centrele de recuperare in care s-ar afla acestia sunt solutia cea mai buna. Din pacate, la noi in tara, numarul acestora, raportat la numarul de bolnavi care au nevoie, este foarte mic”, a spus dr. Bogdan Oprea, medic neurolog, potrivit Cotidianul.ro.

Sansele de recuperare in cazul pacientului cu AVC cresc doar daca el primeste ingrijire in permanenta.

“Ce se intampla la noi cu bolnavul care a suferit un AVC? Omul sta in spital cat este in stare critica, apoi este trimis acasa. Unde devine o povara pentru familie. Avem centre bune, dar putine. Cu cat tratamentul recuperator este inceput mai tarziu, cu atat sansele de recuperare si chiar cele de supravietuire scad. Daca intarzii doua luni, perioada de reabilitare se dubleaza si ajunge la opt luni. Rezultatele sunt mai bune cu cat tratamentul recuperator este inceput mai devreme. La noi in tara, mor anual peste 54.000 de oameni care au fost victime ale AVC”, a mai explicat medicul neurolog conform sursei mentionate.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!