Ce trebuie sa faca o persoana tanara pentru a nu suferi un AVC

Ce ar trebui sa faca un tanar 30 – 35 – 40 de ani, activ din punct de vedere social si cu un job solicitant, pentru micsora riscul unui AVC?

Aceasta intrebarea se refera la prevetie, care este cea mai importanta arma impotriva unui AVC, indiferent de varsta. In conditiile in care AVC-ul nu mai este demult cea ce se poate intampla doar persoanelor de varsta a II-a sau a III-a, ar trebui cu totii sa ne gandim la cum putem sa nu ajungem in situatia de a face un AVC.

“Pentru o persoana tanara cu un job stresant, cu multe ore petrecute la birou este important ca periodic sa-si faca o evaluare a riscului pentru AVC. Aceasta evaluare nu trebuie neaparat facuta de un medic. Exista chestionare de autoevaluare pentru barbati si femei care se completeaza foarte usor si foarte repede si care ofera la sfarsit un scor de risc pentru AVC. Si pe acestea le puteti gasi pe site-ul noastru la adresa https://www.postavc.ro/riscavc/ ”, a precizat conf.univ. dr. Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala.

In afara de a face o astfel de evaluare, foarte important este stilul de viata. Un trai echilibrat reduce semnificativ riscul bolii.

“Sa spunem ca tanarul din exemplul dumneavoastra fumeaza un pachet de tigari pe zi, nu face sport aproape de loc, are colesterolul usor crescut, are putin peste greutatea normala, are tensiunea arteriala normala, nu are diabet, nu bea deloc alcool, dar are o ruda de gradul I care a facut un AVC. Introducand aceste date in chestionarul de autoevaluare obtinem un scor de 10, adica risc crescut de AVC. Sunt convins ca acestui tanar de 35 de ani nici nu i-ar fi trecut prin cap ca are risc mare de AVC daca nu si-ar fi facut acest test. Pasul urmator trebuie sa fie logic schimbarea stilului de viata, schimbarea unor obiceiuri alimentare si mai ales consultarea unui medic”,  declarat dr. Adrian Bighea.

Dar ce inseamna sa ne ferim? Ce inseamna preventia? Multi medici vorbesc despre asta, dar  termenul pare in continuare usor ambiguu pentru multi tineri care nu sunt preocupati prea mult de sanatate.

“Preventie inseamna descoperirea si tratarea factorilor de risc pentru AVC. Pe langa factorii pe care nu-i putem influenta (varsta, sexul, mostenirea genetica), sunt multi factori pe care ii putem influenta, printre care hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool, excesul de estrogeni din unele contraceptive, diverse afectiuni cardio-vasculare sau tulburari de ritm ale inimii, cum este fibrilatia atriala. O descriere mai detaliata a lor poate fi gasita la https://www.postavc.ro/despre-avc/factori-favorizanti/.”, a mai precizat presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o problema de sanatate cu care se confrunta tot mai multi tineri sub 30 de ani, conform specialistilor romani.

Peste 30% dintre pacientii care au suferit un accident vascular cerebral au varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani. Stilul de viata neechilibrat este unul din principalii factori de risc in accidentul vascular cerebral.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!