Campanie de informare si de prevenire a AVC-ului, lansata la Timisoara

A fost lansata o campanie de informare si de prevenire a accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic prin depistarea precoce a fibrilatiei atriale (FiA), care cauzeaza, potrivit cardiologilor, 20-30% dintre AVC letale din judetul Timis.

Campania a fost lansata la Timisoara de Fundatia CardioPrevent.

„Sunt anual peste doua sute de accidente vasculare in Timis din cauza acestei fibrilatii atriale, iar jumatate pot sa moara la primul eveniment sau sa ramana cu paralizii severe. Este ideal sa prevenim FiA. (…). Nu vrem sa cream o angoasa legata de bolile cardiovasculare, ci vrem doar sa-i alertam pe cei care sunt la risc si sa pregatim sistemul pentru aceasta. Obiectivul nostru este ca timisorenii sa aiba acces la aceasta informatie”, a declarat miercuri, presei, presedintele Fundatiei CardioPrevent, prof. dr. Dan Gaita.

Fundatia a stabilit un parteneriat cu un lant de farmacii din oras care testeaza gratuit, incepand de miercuri, persoanele cu varsta de peste 65 de ani si cele care au peste 55 de ani dar sunt deja sub tratament pentru boli cardiovasculare ori diabet si care prezinta un risc mai mare de FiA, respectiv AVC. Testarea dureaza un minut si se efectueaza cu ajutorul unui dispozitiv special pentru depistarea FiA, care inregistreaza activitatea inimii si genereaza pe loc electrocardiograma, potrivit Agerpres.

Dan Gaita atrage atentia ca este dureros sa stii ca „daca te nasti in Timisoara traiesti in medie cu zece ani mai putin decat oriunde in vestul Europei”, Romania ajungand pe primul loc in Europa ca procent de mortalitate prevenibila.

„Cred ca nimeni din tara sau din Timisoara nu-si doreste sa moara degeaba, fara sa stie ca aceste lucruri pot fi tratate. (…). Sunt anual cateva zeci de mii de accidente vasculare in Romania, este a doua cauza de deces, dupa afectarea vaselor inimii. Aceasta FiA, care are legatura cu inima, da complicatii majore la nivelul vaselor capului. (…). In Romania, programul are loc pentru prima data, dar in alte tari se deruleaza de foarte mult timp”, a explicat Dan Gaita conform sursei mentionate.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!