AVC-ul este declarat drept urgenta de sanatate publica la nivel global

Din anul 2010, accidentul vascular cerebral (AVC) este declarat drept o urgenta de sanatate publica la nivel global de World Stroke Organization (WSO).

Motivul este ca in lume la fiecare doua secunde o persoana sufera un AVC si la fiecare cinci secunde cineva va deceda din cauza unui AVC.

In Europa, AVC este a doua cauza de decese prevenibile, conform Eurostat. Si in Romania, AVC reprezinta o problema de sanatate publica, fiind a doua cauza de deces (54.000 pe an), dupa bolile cardiovasculare.

80% din cazurile de AVC pot fi prevenite, deoarece sunt provocate de factori de risc modificabili, precum hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, alte boli cardiovasculare preexistente, nivelurile crescute de colesterol, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa activitatii fizice sau dieta defectuoasa.

Daca hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului sunt factori de risc a caror detectie a intrat in rutina profesionistilor din domeniul sanatatii, fibrilatia atriala ramane in peste 60% din cazuri nedetectata, desi circa o treime din AVC sunt datorate acestei aritmii cardiacE.

Potrivit unui comunicat , CNAS precizeaza ca sustine depistarea precoce a riscului de AVC si tratamentul acestei afectiuni prin finantarea investigatiilor medicale, medicamentelor, serviciilor medicale spitalicesti, in ambulatoriu, la domiciliu si de recuperare, precum si a dispozitivelor medicale necesare, aliniindu-se astfel obiectivului Organizatiei Mondiale a Sanatatii de reducere cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile pana in anul 2025.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!