Varsta nu reprezinta un criteriu

Alin avea doar 29 de ani, dar cu o istorie de viata care o depasea cu mult pe cea a prietenilor lui. De mic avusese probleme cu sanatatea, de la o inflamatie la nivelul gatului aparusera unele complicatii la rinichi.

Lucrurile parusera sa mearga spre bine, si asa a fost pentru o perioada mai lunga de timp, pana in adolescenta, cand tatal lui a facut primul infarct cardiac. A fost un soc pentru toata familia atunci, mai ales ca era inca tanar, 43 de ani. Tatal lui si-a revenit destul de bine, a reinceput serviciul, dar la nici 6 luni a facut un nou infarct, dar intr-o alta zona a inimii. De data asta recuperarea a durat mult mai mut, iar starea lui nu a mai revenit niciodata la ceea ce fusese initial. Obosea usor, nu putea face eforturi fizice mari, era destul de fragil. Mereu trebuia sa fie cu grija, sa nu ramana fara medicamente, sa respecte regimul alimentar, sa-si controleze permanent tensiunea.

Toate aceste lucruri l-au afectat pe Alin, scoala era un refugiu si incerca sa uite situatia dificila prin care trecea tatal lui. Din pacate nici Alin nu parea sa aiba o sanatate prea buna. Se simtise cam obosit in ultimele luni. La inceput a crezut ca e din cauza stresului cauzat de boala tatalui, dar cand a fost la medic s-a constat ca boala lui de rinichi avansase. Nu stiuse pana atunci ca e posibil sa apara complicatii. A inceput si el un regim alimentar, plus controale periodice. A urmat din nou o perioada de liniste, in care analizele se normalizasera, doar uneori mai depaseau putin valoarea maxima.

Facultatea l-a gasit intr-o stare destul de buna si echilibrat, dar din pacate tatal lui a avut un nou infarct pentru care a fost necesara implantarea unor stenturi pe artele inimii. Valorile tensionale erau din ce in ce mai mari si greu de controlat.

La un control de rutina, Alin descopera ca si el il mosteneste pe tatal lui si are valori tensionale mari, care din pacate au impus tratament. Asa ca la 22 de ani Alin deja urma tratament pentru hipertensiune.

Timpul a trecut, Alin a reusit sa termine cu succes facultatea Avea prieteni buni, care il sustineau si aveau grija de el. Avea o prietena foarte grijulie, care mereu a fost langa el in toate momentele grele. Alin era atent cu regimul alimentar, dar analizele lui nu aratau prea bine si incepuse sa creasca si colesterolul. Era destul de nedumerit de ce se intampla asa, pentru ca respecta regimul. Apoi a aflat ca era vorba de o boala cu caracter ereditar, mostenita, iar pentru aceste niveluri crescute de colesterol a fost necesara adaugarea unui nou tratament.

Era dezamagit pentru ca la varsta la care ar fi trebuit sa se bucure cat mai mult de viata, el trebuia sa fie atent ce mananca, sa nu uite sa isi ia medicatia. A fost un moment de declin pentru el, a renuntat sa mai fie disciplinat, nu a mai respectat regimul alimentar, a inceput sa fumeze, uneori mai consuma si alcool, cafea, intr-un cuvant parca a devenit altcineva. Prietenii nu il mai recunosteau, avea o alta viata, altfel de om, se ingrasase mult, refuza orice ajutor sau sfat.

Au trecut asa cativa ani, Alin se simtea bine cu noua lui viata, avea sentimentul ca nu i se poate intampla nimic, ca totul fusese o piesa de teatru proasta in care el jucase un rol de victima.

Dar in primavara asta Alin s-a trezit intr-o dimineata cu un sentiment destul de ciudat, nu putea sa miste bine mana si piciorul stang. A strigat-o pe prietena lui, care ramasese in tot acest timp langa el. Apoi au chemat salvarea si a fost dus la spital, intr-o sectie de neurologie, unde s-a constat ca Alin a suferit un accident vascular ischemic. A urmat o perioada de doua saptamani in care s-a incercat stabilizarea lui, apoi a fost transferat in clinica de reabilitare neurologica.

Aici a aflat ca nu e tocmai o gluma sa pornesti in viata cu accident vascular, asa cum e cazul lui. A invatat din nou sa foloseasca mana si piciorul, astfel incat dupa aproximativ doua saptamani era aproape nou. A fost dificil pentru ca Alin era supraponderal, iar recuperarea a fost mai anevoioasa din acest motiv. Dar a inteles si a muncit si el pentru a putea executa toate activitatile.

Alin a aflat ca a pornit cu un teren genetic cu multi factori de risc, ceea ce face ca el sa fie diferit si cu un regim de viata strict. A invatat programele de recuperare, a inceput sa slabeasca, isi urmeaza tratamentul primit, a redevenit cel care era la inceput.

 

Explicatii

Pe langa faptul ca Alin a prezentat o afectare renala si consecintele acesteia cu hipertensiune secundara, a mostenit si un teren genetic precar care a favorizat atat hipertensiunea cat si hipercolesterolemia. Ambele sunt factori de risc majori pentru un accident vascular, la care daca se mai adauga cresterea ponderala, fumatul, consumul excesiv de alcool si abuzul de cafea, riscul este mult mai mare, situatie intalnita la cazul prezentat. Ceea ce este important de stiut este ca varsta tanara nu protejeaza in fata unui accident vascular daca exista factori majori de risc pe un fond genetic preexistent

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!