Poveste cu…gradinarit

Fusese o iarna grea si lunga. Vremea buna se lasase asteptata toata luna martie, martisorul a venit cu zapada si ger. Mihai tot astepta sa se astearna primavara si sa inceapa sa lucreze in gradina.

Anul trecut avusese un accident vascular cu o hemipareza stanga. Din cauza asta a fost nevoit sa stea mai mult in casa. S-a recuperat bine, a fost internat, a facut gimnastica medicala, a invatat programul, a continuat si acasa cu un kinetoterapeut, iar acum doctorita lui i-a spus ca ii da voie sa lucreze in gradina, dar fara sa se oboseasca. Era nerabdator sa inceapa sa planteze cateva flori, sa aranjeze totul incat sa poata sta linistit in gradina amenajata de el.

Totusi Mihai n-a mai avut rabdare si s-a hotarat sa inceapa unele activitati pentru gradinarit, dar nu in gradina, ci in magazia de lucru. Asa ca si-a pregatit toate ustensilele si a inceput lucrul. Avea in plan sa faca niste suporturi din lemn in care sa aseze ghivecele de flori. Lucrul ii crea o stare de bine, il provoca si mai mult sa foloseasca mana stanga. Nu era obisnuit sa depinda de altcineva, se straduia sa faca toata treaba singur. Si chiar a reusit. Cateva zile a lucrat, cu pauze si cu atentie, iar dupa o saptamana aproape ca terminase. Vremea se mai imbunase si ea, nu mai era mult si dorinta lui de a gradinari se va implini.

Fericit ca reusise sa pregateasca tot ce isi propusese, s-a gandit ca ar trebui sa dea si un pic de culoare la suporturile de lemn. A muncit putin mai mult apoi s-a asezat pe o bancuta pe care o avea langa cuptorul din bucatarie. A adormit multumit de el. Peste ceva timp l-a gasit sotia lui si s-a speriat vazandu-l acolo. L-a trezit. Parea sa fie totul bine, dar Mihai se ridica si constata ca mana stanga din nou nu se misca bine, ba mai mult nu poate sa apuce obiectele. S-au speriat ca iar a facut un accident vascular, doar stia ca se poate repeta, vazuse in spital ca unii pacienti erau la al doilea, al treilea accident vascular si situatia nu era prea buna. Au chemat repede salvarea si au venit la spital.

La spital a fost internat, apoi a rasuflat usurat cand medicul i-a spus ca nu era un nou accident vascular, era doar o paralizie a unui nerv. Nu prea intelesese bine, doar ca a stat cu mana sprijinita prea mult intr-o pozitie si a presat un nerv. A fost trimis din nou la recuperare unde a inceput alt tip de proceduri, diferite de ceea ce facuse inainte. Mai mult, doctorita il pusese sa urmareasca ce miscare are loc la proceduri si sa incerce si el sa miste mana. A fost atent si a muncit, a repetat toate exercitiile pe care le invatase. A stat doua saptamani cu promisiunea ca va face toate exercitiile si va reveni la control la o luna.

Mihai a muncit si acasa, trebuia sa recupereze tot, doar vremea incepea sa fie frumoasa, iar el avea planuri mari cu gradina. Nu muncise degeaba pana acum.

La o luna Mihai a revenit la control, era mult mai bine, reusea sa prinda obiectele mari cu mana stanga, dar nu avea suficienta forta sa le si mentina. Doctorita i-a spus ca il lasa sa lucreze in gradina, chiar ii recomanda, dar sa nu faca abuz, sa se fereasca de caldura atunci cand e cazul.

Explicatii:

Se poate ca deficitul motor aparut la un pacient care a suferit un accident vascular recent, sa nu fie neaparat o recidiva a acestuia. Sunt diferite situatii prin care se poate produce un deficit motor de alta cauza. Asa a fost si cazul prezentat, in care pacientul a facut o paralizie de nerv radial prin compresiunea la nivelul bratului sprijinit de un suport dur. Se poate ca aceasta compresiune sa produca doar o scadere a irigarii nervului cu sange, o ischemie, sau atunci cand compresiunea este indelungata, se conduca la leziuni chiar ireversibile ale structurilor nervului. Recuperarea este obligatorie in acest caz si cu cat mai repede este aplicata, cu atat rezultatele sunt mai bune. Pe langa procedurile specifice, sunt importante kinetoterapia si terapia ocupationala, respectiv activitatile casnice adaptate deficitului functional.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!