Ii placea sa asculte ploaia de toamna cum batea ritmic si sacadat in fereastra

Sidonia era o femeie miniona, cocheta. Tot timpul a fost ingrijita si aranjata. Acum statea ghemuita intr-un fotoliu si savura o ceasca de ceai cald, din plantele culese chiar de ea, din gradina ei.

Se obisnuise de mult sa stea seara la televizor si sa asculte stirile cu ceasca de ceai langa ea. Ii mai placea si sa asculte ploaia de toamna cum batea ritmic si sacadat in fereastra. Noiembrie ud…

Dar viata n-o ocolise nici pe ea, desi avusese un stil de viata destul de sanatos, facuse miscare, avea un program de odihna pe care il respecta, nici serviciul nu fusese prea solicitant, dar mostenirea genetica o inzestrase cu un profil lipidic dezavantajos. De multi ani avea valori mari ale colesterolului, la fel ca si tatal ei, care se prapadise de cativa ani dupa un infarct de miocard.

Din pacate si ea avusese un mic accident vascular ischemic in urma caruia ramasese cu un usor deficit la mana stanga. A stat cateva zile internata la spital, la neurologie, dar a plecat repede acasa si a inceput un program de recuperare imediat, la o policlinica, unde a invatat sa mearga la inceput cu bastonul, apoi a muncit mult pentru a recupera mana. Si a fost foarte bine, a vrut sa fie independenta. Si chiar a reusit sa nu mai foloseasca bastonul.  Mergea singura, e drept ca nu prea avea curaj, mergea pe distante mici, activitatile fizice le-a redus cat mai mult. Viata ei se transformase intr-una sedentara. Imediat dupa accident se deplasa doar la policlinica, iar acasa prefera sa stea in pat. Asa a fost cateva luni. Apoi a inceput sa recupereze tot mai mult, dar din pacate schimbase patul cu fotoliul, si cam atat.

Dupa un an de la accident, cand implinise si varsta de 63 de ani, simtea in continuare nevoia sa fie menajata. Totusi, intr-o zi cand era in gradina, s-a dezechilibrat putin si neavand bastonul langa ea a cazut direct pe aleea din fata casei. A simtit ca nu e ceva normal, avea o durere mare la soldul de partea corpului care a fost afectat dupa accidentul vascular. A strigat dupa ajutor, iar sotul a venit imediat. Din pacate nu se putea ridica singura, abia ajutata a reusit sa intinda pe o bancuta, dar durerea nu se linistea. Au chemat ambulanta imediat si a ajuns din nou la spital, unde s-a constat ca facuse o fractura de sold. A trebuit sa fie operata imediat. A fost necesara protezarea soldului fracturat. A stat doua saptamani internata la ortopedie. Din fericire totul a decurs bine si a plecat acasa. Apoi a luat iar legatura cu medicul de recuperare sa inceapa un program dupa interventia ortopedica. De data asta a stat internata, fiindu-i greu sa se deplaseze la policlinica. Aici a invatat un program nou pentru mers, cum sa foloseasca scaunul de WC, ce miscari trebuie sa evite, cum sa isi desfasoare activitatea de zi cu zi. Si a mai invatat ceva, ca dupa accidentul vascular e foarte important sa fie activa. Sedentarismul e un mare dusman la pacientii cu accident vascular. Acum va folosi bastonul, chiar daca nu e neaparat nevoie tot timpul, doar sa se simta in siguranta.

A mai trecut un an si Sidonia a revenit la recuperare in mai multe randuri, a invatat cum sa urce si sa coboare scarile, si-a luat un scaun special pentru gradinarit, incat sa nu se mai intample sa se dezechilibreze sau sa cada. Mai mult, acum trebuia sa stie ce pozitii si ce miscari trebuie sa le evite. A fost ascultatoare si a urmat toate indicatiile. A aflat ca fractura a fost cauza osteoporozei si a primit un tratament special. Acum era multumita, a invatat cum sa traiasca cu proteza de sold, iar de cand era activa a constat ca si deficitul motor de la mana stanga se diminuase, parca era mai sigura de ea. Cu cat avea mai multa activitate cu atat era mai increzatoare in ea.

Explicatii:

Pacientii cu accident vascular, mai ales femeile in postmenopauza, adauga un risc suplimentar, de osteoporoza. Orice pacient cu accident vascular, odata cu lipsa activitatii fizice, sau imobilizarea prelungita la pat poate face osteoporoza, indiferent de sex. Soldul de partea paretica are un risc mai mare de fractura, musculatura spastica nu este la fel de protectiva ca cea normala. La acestea se adauga riscurile cunoscute de dezvoltare a osteoporozei, in special absenta unui antrenament fizic sustinut, cum a fost cazul descris.

Fractura de sold este o realitate tot mai des intalnita la pacientii cu accident vascular. Indicatia de protezare o au doar pacientii care se mobilizeaza singuri anterior fracturarii soldului, cei care au un grad de independenta. Fractura survenita la pacienti cu grad mic de mobilizare, care nu se deplaseaza, nu reprezinta o indicatie operatorie, beneficiul postprotezare fiind nul la un pacient imobilizat.

Este un motiv in plus ca reabilitarea sa fie precoce, sustinuta si adaptata fiecarui pacient cu accident vascular.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!