Facilitati legale pentru pacientii cu accident vascular cerebral-AVC

Este cunoscut gradul de invaliditate determinat de un AVC. Este insa mai putin cunoscut faptul ca acesti pacienti beneficiaza de anumite drepturi legale. Acestea consta in anumite gratuitati de dispozitive medicale in functie de dizabilitatea restanta dupa AVC.

  1. Certificat de handicap

Pacientul care a suferit un AVC are dreptul la certificat de handicap. Certificatul de handicap se obtine printr-o comisie de evaluare la centrele de handicap judetene. Fiecare comisie are un protocol propriu de acordare a certificatului de handicap. Apartinatorul legal se adreseaza secretariatului acestei comisii. I se va  inmana un formular cu actele necesare pentru evaluare, si i se va face  o programare a pacientului la comisie. Daca pacientul nu este deplasabil, starea lui nu permite acest lucru si medicul curant precizeaza acest aspect in referat, iar comisia se va deplasa la domiciliul pacientului pentru evaluare, la o data stabilita de comun accord.

Prin prezenta acestui certificat de handicap, pacientul beneficiaza de drepturile persoanelor incadrate in handicap, in functie de gradul de handicap incadrat, cu sau fara insotitor, in functie de gradul stabilit comisia de evaluare.

  1. Ingrijiri la domiciliu

Pacientul cu AVC are dreptul legal de a beneficia de ingrijire la domiciliu, in mod gratuit, prin relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate- CAS, adica pacientul trebuie sa fie asigurat medical. Ingrijirea la domiciliu se face de firme specializate care au contract cu CAS in baza unei recomandari pe care pacientul o primeste de la medicul curant-reabilitare medicala sau neurolog, fie la externare, fie la prezentarea in policlinica cu trimitere de la medicul de familie. Acest formular este prescris de medic in trei exemplare, doua sunt inmanate pacientului si unul il pastreaza medicul prescriptor. Pe baza biletului de externare, daca e precizat un diagnostic de AVC si respectiv la recomandari este sublinat faptul ca pacientul are nevoie de ingrijire din partea altei persoane, poate sa primeasca formularul de ingrijiri la domiciliu direct de la medicul de familie. Cu aceasta recomandare, fie de la medicul de familie, fie de la medicul specialist se va duce in termen de 48 de ore la CAS de unde va fi preluat intr-un program si va fi indrumat sa se adreseze unei firme de ingrijiri la domiciliu. Aceste ingrijiri la domiciliu sunt decontate gratuit de CAS si constau in 4 tipuri de terapii alese de catre medic. Ele pot consta in: admistrare de medicatie orala sai injectabila, monitorizare tensiune arteriala, puls, diureza, tehnici de mobilizare si masaj, pansament escare, etc. Numarul de zile de ingrijire la domiciliu este stabilit de CAS de la luna la luna in functie de fondurile primite.

  1. Dispozitive medicale de ambulatie

Pacientul cu AVC poate beneficia de dispozitive medicale gratuite in functie de gradul de dizabilitate restant. Acestea consta in: fotoliu rulant cu antrenare manuala in mod permanent, cadru de mers, carja cu unul sau trei puncte de spijin. Aceste dispozitive medicale sunt prescrise de medicul specialist-reabilitare medicala sau neurolog pe un formular special in trei exemplare, doua sunt inmanate pacientului si unul este pastrat de medic. Cu aceste doua formulare si dovada de asigurat medical se va adresa CAS, apoi va primi o instiintare prin posta cand va ajunge acest dispozitiv medical si la ce firme se poate adresa pentru  a-l ridica.

  1. Dispozitive medicale de ortezare

Pacientul cu AVC poate beneficia de orteze pentru membrul superior sau inferior pe baza unei recomandari de la medicul specialist-reabilitare medicala sau neurolog, recomandare prescrisa in trei exemplare, din care doua le primeste pacientul si una ramane la medical prescrisptor. Cu acesta recomandare si dovada de asigurat se prezinta la CAS in maxim 48 de ore, apoi va primi o instiintare prin posta cand va sosi dispozitivul recomandat si firmele de unde poate preluat.

  1. Dispozitive medicale de tip urinar

Pacientii cu AVC care dezvolta un sindrom de vezica neurogena pot beneficia de mai multe tipuri de dispozitive urinare.

  1. Catetere urinare intermitente, ce presupun auto-cateterizare la 4-5 ore, pacientul este invatat de medical currant cum sa le foloseasca, primeste un ghid de utilizare de la firmele producatoare. Sunt calculate pentru utilizare 4 catetere urinare intermitente pe zi.
  2. Condoame urinare, care pot fi la randul lor de mai multe tipuri: cu banda adeziva siliconate sau din material latex.
  3. Sonda urinara permanenta.
  4. Saci urinari colectori.

Toate aceste dispositive medicale sunt indicate pacientilor care antreneaza tulburari sfincteriene urinare de tip incontinenta sau retentie. Sunt situatii unde este necesar un aviz urologic prealabil. Indicatia se poate face de medicul de reabilitare medicala, neurolog sau urolog, recomandare in trei exemplare din care doua sunt inmanate pacientului si una ramane la medicul prescriptor. Cu aceasta recomandare si dovada de asigurat se va duce la CAS in maxim 48 de ore de la prescriptie si va primi pana la sfarsitul lunii un aviz si o lista cu firmele distribuitoare de unde poate primi dispozitivele urinare prescrise. Avizul de la CAS se primeste pentru anul in curs, iar dispozitivele se ridica de la firma distribuitoare la fiecare 3 luni cu dovada avizului de CAS.

 

9 thoughts on “Facilitati legale pentru pacientii cu accident vascular cerebral-AVC

  1. Mama mea a suferit un avc.in 2003 acum este in pensie de batranete.Pe decizia de pensionare avea gradul 1 cu insotitor.Nu avem certificat de handicap.Doreste sa beneficieze de bilet de tratament .Se incadreaza la gratuitate?

  2. Buna ziua, biletele de tratament gratuite se dau de Ministerul Muncii prin casele judetene de pensii pentru persoanele cu handicap. Sunt judete in care daca aceste bilete nu sunt solicitate, se dau altor pensionari care au depus cerere. Va sfatuim sa va adresati Casei de Pensii din raza dumneavoastra de domiciliu.

  3. Mama mea a facut un ACV in Ianuarie 1017. Unde am mai putea face recuperare ? Suntem din Focsani si mentionez ca am facut 10 zile de reabilitare la Odobesti– Vrancea in perioada 08.05.2017-18.05.2017.Multumesc anticipat.

  4. Am facut un AVC ischemic pe 22 iunie 2016,ora 8,22 minute,pe partea dreapta.Am facut recuperare la centrul ACASA si doua sedinte de acupunctura(20 de sedinte)urmate de sedinte acasa zilnic de kinoterapie cu durata de o ora timp de5 luni dupa care pe 13 decembrie 2016 mi-am reluat activitatea.Nu am ramas cu paralizie pe partea dreapta fiind afectate mana si piciorul .La evaluarea comisiei din iulie 2017,am fost incadrat la mediu,in 2016fiind incadrat la accentuat,cu alte cuvinte dupa un an m-am vindecat.Probabil s-a ajuns la aceasta hotarare pentru ca pot sa ma deplasez fara ajutor.AVC nu este un handicat permanent?!!!!!

  5. Tatăl meu a suferit un AVC în anul 2016 nu a rămas cu nici o leziune decât ca vorbește puțin mai greu .Întrebarea mea este se poate pensiona acum după 2 ani de la accident?în acești 2 ani a mai avut internări tot din cauza AVC-ului

  6. Buna seara! Mama mea a suferit 2 AVC , dupa ultimul a ramas imobilizata la pat. Mentionez ca ea nu a fost niciodata angajata. Fratele meu a incercat sa obtina pensie pt ea dar nu a obtinut nimic pe motivul ca nu are suficiente internari. Ce trebuie facut ca fratele meu sa devina insotitorul mamei? Mentionez ca iei nu au niciun venit.

  7. Mama a facut avc ischemic, abia face cativa pasi cu cadru, dar i s-a refuzat grad de handicap. E corect? Ce putem face? Avea referat specialitate etc. Doctorul spune ca ramane cu sechele.

  8. Buna seara,
    Mama mea a avut la data de 01.01.2018 un AVC ischemic la virsta de 84 de ani in urma căruia a rămas cu deficiente de vorbire și un ușor handicap constind in dificultăți de mișcare a mâinii și piciorului drept. Este pensionara și as vrea sa stiu dacă poate primi certificat de handicap.
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!