Cum poti avea o viata normala cand ai in ingrijire o persoana cu AVC?

Pana acum, s-a vorbit foarte mult despre cat de importanta este promptitudinea tratamentului in cazul unei persoane care a suferit un AVC, iar apoi despre tot ce trebuie facut pentru recuperare si cresterea calitatii vietii dupa un astfel de eveniment.

Dar despre apartinatori? Despre membrii familiei? Despre cei care stau daca nu in prima linie cu pacientul, in cea de-a doua linie ca punct de sprijin, cu siguranta?! Nici viata lor nu este una simpla!

Sa ingrijesti o persoana cu AVC nu este un lucru usor si presupune o mare responsabilitate. Daca recuperarea este dificila ori daca accidentul a fost unul extrem de grav, persoana in cauza este dependenta si are nevoie de si mai mult timp si atentie.

Ce ar trebui sa faca un apartinator pentru a fi cat mai eficient in spirjinul persoanei afectate?

„Implicarea familiei este foarte importanta pentru pacientul cu AVC. Din acest motiv toate discutiile care se poarta cu privire la ce trebuie sa faca un pacient odata ajuns acasa se poarta cu pacientul si cu familia sa. Este foarte important ca informatiile furnizate de medicul curant sa fie suficient de detaliate pentru multitudinea de probleme cu care se vor confrunta apartinatorii. As sublinia ca momentul externarii din spital si al intoarcerii acasa este momentul in care apartinatorii trebuie sa inceapa o stransa colaborare cu medicul de familie care este in masura sa indrume si sa ajute apartinatorii in privinta ingrijirilor necesare”,  ne-a declarat conf.univ. dr. Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala.

Cand ai in ingrijire un membru al familiei care a suferit un AVC, cand si cum poti sa mai ai o viata normala la fel ca inainte de accident? Cum poti sa iti mai faci planuri de vacanta sau sa mai ai timp si pentru tine?

„La noi incep in sfarsit sa se dezvolte serviciile de ingrijiri la domiciliu care speram ca vor putea la un moment dat sa ajute apartinatorii pacientilor cu AVC. In tarile civilizate o asistenta medicala petrece cateva ore pe zi in familia unui pacient reintors acasa dupa un AVC. Asta inseamna un mare ajutor in privinta ingrijirilor de baza, pentru ca ofera familiei posibilitatea de a-si usura munca si mai ales de a invata cum se fac unele activitati de baza cum ar fi hranitul, spalatul, imbracatul, ridicatul din pat, etc. Sa nu uitam ca printre aceste ingrijiri la domiciliu se numara si kinetoterapia. Si, as mai include aici si importanta asigurarii pacientului cu dispozitivele medicale de care are nevoie: dispozitive de mers, scaun rulant sau dispozitive pentru incontinente”, a mai precizat dr. Adrian Bighea pentru postavc.ro.

Deocamdata, acest timp de serviciu – asistenta la domiciuliu pentru pacientii cu AVC – a prins timid, dar exista toate semnele ca, in curand, s-ar putea dezvolta mai bine in toata tara.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!