Bunicule, ce s-a intamplat mai departe? Citeste-mi, nu mai sta asa!

– Bunicule, mai spune-mi o data povestea cu pisicile albe!

– Hai, vino sa te asezi langa mine si am sa-ti citesc povestea: A fost odata, demult, in Birmania, un calugar batran care avea 99 de pisici albe. Le iubea foarte mult, iar ele il urmau peste tot. Intr-o zi a venit un hot care voia sa fure avutiile bisericii unde traia calugarul. Pisicile au simtit ca se intampla ceva si au fugit repede la calugarul cel batran. Dar omul cel rau a venit si l-a injunghiat, apoi a furat tot ce a gasit si a fugit. Pisicile albe au venit langa calugar si au stat langa el, pana….

– Bunicule, ce s-a intamplat mai departe? Citeste-mi, nu mai sta asa!

– …

– Bunicule!

Dar bunicul nu reusea sa ii raspunda, incerca sa vorbeasca, dar nu reusea sa spuna nimic. Nepotelul a fugit repede la bunica lui sa ii spuna ca bunicul nu mai vrea sa ii citeasca. Asa a venit sotia lui Marius si a vazut ca ceva s-a intamplat cu el. L-a ajutat sa se aseze in pat, se misca bine, dar nu vorbea. Apoi a sunat la salvare si Marius a ajuns la Clinica de Neurologie, unde s-a constat ca avusese un accident vascular. I-au spus sotiei ca are un ictus afazic. Nu reusea sa vorbeasca si nici sa inteleaga foarte bine, dar fara sa fie afectate mana sau piciorul. Dupa vreo 2 zile, cand a vrut sa mearga la baie, a cazut si nu a reusit sa se mai ridice singur. Din pacate atunci s-a produs o evolutie a accidentului vascular si s-a instalat si deficitul motor pe partea dreapta, dar nu complet. Reusea sa miste mana si piciorul, nu avea insa siguranta in ele. A mai stat internat inca o saptamana si apoi a fost transferat la recuperare. Aici a inceput sa inteleaga ce se intampla, dar tot nu reusea sa vorbeasca, abia daca spunea cateva silabe, totusi era mult mai prezent. Avea o viata noua, pe care o intelegea greu. A stat la inceput doar 10 zile la recuperare, isi dorea sa ajunga acasa mai repede, sperand ca acolo se va simti mai bine.

Acasa a continuat tot ce era invatat sa faca la spital. Nepotelul se strecura langa el si isi aducea si pisica lui cu el. La inceput nu a vrut sa il lase cu ea dar a vazut ca se tot aseza pe piciorul lui bolnav si era calda si moale. Incepuse sa ii placa. A simtit ca putea sa miste mai bine piciorul dupa ce ea se aciuia calduta langa el. Iar Marius facea toate exercitiile invatate in fiecare zi.

Dupa o luna a revenit la recuperare, a inceput sa vorbeasca ceva mai bine, dar rar. Sotia, amuzata, i-a spus doctoritei ca sta cu pisica pe piciorul bolnav. Incepusera sa il ironizeze si colegii salon, dar ce surpriza, doctorita i-a spus ca e bine. Pisica ii da din caldura ei, pisicile fiind mai calde decat oamenii, au temperatura normala de pana la 39 grade Celsius, iar caldura asta ii face bine, sa nu se intepeneasca piciorul. Asa a aflat ca si doctorita lui are pisici. Ar fi vrut sa ii spuna si ei povestea calugarului. Atunci s-a hotarat sa munceasca si sa faca tot ce poate sa se vindece si sa vina sa ii spuna povestea. A ascultat tot ce are de facut, de vorbit, de citit, de scris. Marius fusese economist, si era foarte ordonat si muncitor. A revenit la internare peste inca doua luni cand reusea sa vorbeasca destul de bine, citea in fiecare zi, asa cum primise indicatii, urmarea anumite emisiuni la televizor. Marius era din ce in ce mai bine, piciorul era aproape normal, doar mana se mai intepenea si nu reusea sa tina chiar toate obiectele. Dar gandul lui era tot la pisica nepotelului cum a stiut ea sa se aseze pe piciorul lui bolnav. Si asa si-a amintit din nou de poveste.

Calugarul fusese injunghiat de hotul care furase tot ce era mai de pret in manastire. Pisicile il simtisera, iar dupa ce a plecat s-au strans toate langa calugar si s-au atins cu labutele si boticurile lor de sangele lui. L-au plans si au stat langa calugar sa il incalzeasca pana l-au gasit ceilalti. Dar cand au venit si ceilalti calugari, sangele se uscase pe blanita lor si toate pisicile albe aveau labutele si boticurile maro, iar ochii lor plansi devenisera albastri. Se spune ca asa au ramas mereu, si asta au aparut pisicile birmaneze. Lumea crede si acum despre ele ca au ceva sfant.

Incet si anevoios Marius reusise sa spuna singur toata povestea, era sigur ca doctorita o va tine minte. Asa Marius a inceput sa vorbeasca mai bine si mai mult.

Timpul a trecut si nepotelul a revenit la bunici.

– Bunicule, chiar toate pisicile au ramas colorate pe labute?

– Toate, uite avem si noi una.

– Si nu au incercat sa le spele?

– Ba da, dar calugarul era un sfant si sangele lui s-a transformat si toate pisicile birmaneze ne amintesc de el.

Explicatie:

Uneori simplul deficit de vorbire poate fi semnul unui accident vascular. Deficitul motor poate fi frust sau absent. Caldura aplicata local la nivelul piciorului sau mainii spastice imbunatateste  functia si activitatea muschilor, mai ales cand este aplicata inainte de programul de kinetoterapie.

In plus, in recuperarea motorie sau verbala, motivatia ramane cel mai important lucru, indiferent de tipul motivatiei, cum a fost in cazul de fata, dorinta de a spune o poveste celorlalti.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!