AVC-ul format in sistemul vertebro bazilar este grav

Astazi, accidentul vascular vertebro bazilar este tot mai des intalnit. Mai exact, datele statistice arata ca din 85% din AVC sunt ischemice, iar dintre acestea aproximativ 20% apar printr-o ocluzie arteriala in sistemul vertebro-bazilar.

„Sistemul arterial vertebro-bazilar aduce sange catre regiuni importante ale sistemului nervos cum sunt cerebelul, talamusul, trunchiul cerebral, cortexul occipital. Din acest motiv un AVC intr-unul din vasele mari care formeaza sistemul vertebro-bazilar este mai totdeauna unul grav, cu rata mare de mortalitate sau cu deficite functionale foarte importante la supravietuitori. Daca insa AVC se produce in artere mici care pornesc din acest sistem arterial, evolutia este adesea benigna”, ne-a explicat conf. univ. dr. Adrian Bighea, medic primar Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala (SRRM).

Medicul a mai mentionat si ca modalitatea de preventie nu difera de cea a unui AVC in general. Mai exact, constientizarea factorilor de risc si interventia asupra lor sub supraveghere medicala reprezinta cea mai buna cale pentru evitarea unui AVC.

„ In ultimul timp se tot vorbeste si despre riscul unor interventii de tip chiropractic asupra coloanei cervicale, insa chiropractica este aproape absenta in Europa” a mai completat presedintele SRRM.

Acesta a mai specificat si faptul ca din punct de vedere al diagnosticului, spre deosebire de AVC emisferic, in cel vertebro-bazilar gasim mai totdeauna semne cerebeloase de tip ataxie. Si tulburarile de deglutitie si de vorbire sunt prezente mereu si pot apare vertijul si tulburarile de vedere. Nu apar insa afazia si tulburarile cognitive.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

Primeste pe mail recomandari medicale despre accidentul vascular cerebral.

 

Aboneaza-te!